KÖNYVBEMUTATÓ // FRONTHATÁRON

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ // FRONTHATÁRON

A Scolar Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatja, hogy megjelent

PATAK MÁRTA: FRONTHATÁRON című novelláskötete
– a szerzővel Wirth Imre beszélget –

Patak Márta történeteinek szereplői első ránézésre olyanok, mint akiket véletlenül fújt össze a szél. A figyelmes olvasó azonban látja és érzi, hogy életük itt elbeszélt eseményei során mind fordulópontot, egzisztenciális válságot, “élesen körülhatárolt pillanat”-okat tapasztalnak meg, melyekben összesűrűsödik a lét, és feltárul a személyek, tárgyak, helyek valódi lényege.
Mi a közös egy kisnyugdíjas házaspárt kirabló és meggyilkoló férfiban, egy boldogtalan kétgyerekes, elvált nőben és az öngyilkos képzőművészben, akinek utolsó műve a saját halála? Mi köti össze az élettársát gyászoló meleg férfit és az aleppói menekülteket bújtató falusi idős asszonyt? A novellák meghökkentően sokszínű világában lehet mellékszereplő József Attila, és lehet főszereplő egy kivándorlókat szállító gőzhajó tragédiája. A könyv a senki számára sem elkerülhető fájdalomról tudósít – az itt összegyűjtött novellák a sokszor értelmetlennek tetsző szenvedés megrázó lenyomatai.


Fotó: Fórum Kiadó

Patak Márta (Kaposvár, 1960) prózaíró, műfordító. 1982-ben, a JATE BTK magyar-olasz szakán végzett, 1989-ben az ELTE BTK olasz-spanyol-újgörög szakát abszolválta. Nyelvismerete lenyűgöző: tud spanyolul, olaszul, újgörögül, németül, angolul, franciául, oroszul, katalánul, latinul. Egyszemélyes kiadója a Patak Könyveknek. Novelláit rendszeresen közli az ÉS, a Forrás, a Jelenkor, a Műút, az Életünk és a Tiszatáj. Fordítóként olyan mesterek műveit magyarította, mint Miguel Delibes, Carmen Laforet, Julio Llamazares, Javier Marías, Pardo Bazán. Irodalomszervező tevékenységei: rendhagyó spanyol irodalmi szemináriumok a Műcsarnokban, leányfalui felolvasó csoport és irodalmi beszélgetések, Költészet Napja Leányfalun.
Művei:
A test mindent tud (regény), 2015. Forum, Újvidék
Enyhítő körülmények között, (novellák), 2017. Scolar, Budapest
Mindig péntek (regény), Lector, Marosvásárhely, 2019
A bemutató a Szépírók Társasága támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2022 szeptember 13

Részletek

Dátum: 2022. 09. 13.
Időpont: 18:00 - 22:00