KORTÁRS VILÁGIRODALMUNK 6.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KORTÁRS VILÁGIRODALMUNK 6.

A SKANDINÁV KRIMIKRŐL beszélget BABICZKY TIBOR költő és BÁN MÁGDA, a sorozat szerkesztője

 

– vendégünk: az ANIMUS kiadó –

 

 

A skandináv krimi a 70-es évektől indult útjára, mára már világsiker övezi sok-sok ebben a múfajban született remekét. A Millenium trilógia, A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszott és A kártyavár zajos sikert hozott Stieg Larssonnak, aki röviddel a megjelenés után tragikus hirtelenséggel 50 éves korában elhunyt. A norvég irodalmat Karin Fossum JoNesbo művei gazdagítják, az izlandit Yesa Sigurdóttir.

Miben különböznek ezek a művek a krimi klasszikusaitól? Miért fontosak számunkra? Miért nem nevezhetők lektűrnek?

Szöllősy Adrienne műfordítóval és Babiczky Tibor költővel Bán Magda szerkesztő beszélget.

 

 

A beszélgetés után levetítjük A tetovált lány-ból készült svéd filmet. A hírek szerint hamarosan jön az amerikai változat is.

 

A tetovált lány (Män som hatar kvinnor) – színes, svéd-dán-német thriller, 152 perc, 2009 , rendező: Niels Arden Oplev, író: Stieg Larsson, forgatókönyvíró: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg, zeneszerző: Jacob Groth, operatőr: Jens Fischer, Eric Kress, producer: Soren Starmose, vágó: Anne Osterud, szereplők: Michael Nyqvist (Mikael Blomkvist), Noomi Rapace (Lisbeth Salander), Sven-Bertil Taube (Henrik Vanger), Lena Endre (Erika Berger), Peter Haber (Martin Vanger), Peter Andersson (Nils Bjurman), Ingvar Hirdwall (Dirch Frode), Marika Lagercrantz (Cecilia Vanger)

Negyven esztendővel ezelőtt, egy családi összejövetel alkalmával titokzatos körülmények között eltűnt Harriet Vanger. A lány testét sohasem találták meg. A nagybátyja, Henrik meg van győződve arról, hogy Harrietet meggyilkolták, és a tettest a Vanger-klán tagjai között kell keresni. Megbízza a lecsúszott gazdasági újságírót, Mikael Blomkvistet, hogy próbálja meg kideríteni, mi történt. A férfi nem várt segítőtársra akad a tetovált hacker lány, Lisbeth személyében. Minél mélyebbre ás a furcsa páros a múltban, annál sötétebb és veszélyesebb dolgok kerülnek felszínre.

 

Bővebben: http://www.animus.hu/

 

Az est a MASZRE támogatásával jött létre: www.maszre.hu

 

Belépődíj: 500 Ft

2011 május 10

Részletek

Dátum: 2011. 05. 10.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: