KÜLÖNLEGESSÉGEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÜLÖNLEGESSÉGEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

JACQUES TATI: PLAYTIME

Playtime – olasz-francia filmszatíra, 1967, 115 perc, rendező: Jacques Tati, író: Jacques Tati, forgatókönyvíró: Jacques Lagrange, Jacques Tati, látványtervező: Eugčne Roman, producer: René Silvera, operatőr: Badal János, Andréas Winding, zeneszerző: James Campbell, Francis Lemarque, vágó: Gérard Pollicand, szereplők: Hulot úr – Jacques Tati, a külföldi lány: Barbara Dennek, valamint: Jacqueline Lecomte, Valérie Camille, France Delahall
“A ‘kelekótya angyalnak’ (André Bazin adta ezt a szeretetteljes becenevet Tatinak) ez az utolsó előtti filmje, s egyben a legmélyebb, legszomorúbb humorú remekműve. Három évet várt a bemutatásra, s a legenda szerint egész vagyona, mindene ráment erre a filmre. “A Playtime-nak már szinte hivalkodva nincs egységes cselekményvezetése és elmesélhető története. Helyben futás ez, kapkodó lélegzettel, nem is igazán epizódok füzére, ezek sehogyan sem kapcsolódnak össze: a film a teljes széthullásról és a dolgok, összekapcsolhatatlanságáról szól. S főleg a kapcsolatteremtés reménytelenségéről. A epizódok nem ‘darabok’, hanem szálacskák, vonalacskák, melyek egyszerre eltünedeznek, elhalnak: csak a hosszú lábú, búsképű Hulot úr bolyong tovább egykedvűen és reménytelenül az értelmetlen üvegházban. A burleszk inspirálta vígjáték, a bohózat ilyen teljes és gyökeres.”
(Bikácsy Gergely)


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak (a műsorváltozás jogának fenntartásával):
április 10. – Barry Jenkins: Holdfény
május 8. Sindo Kaneto: A kopár sziget
június 12. – Godfrey Reggio: Kizökkent világ
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2019 március 13

Részletek

Dátum: 2019. 03. 13.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: