LAPBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

LAPBEMUTATÓ

KERÉKNYOMOK
– a legújabb számot Fórizs László főszerkesztő ismerteti –


A résztvevők megismerkedhetnek az egyes cikkek szerzőivel, és bepillantást nyerhetnek a jövőbeli tervekbe is.

A lapszám Előszava
Különböző témájú cikkek vannak e gyűjteményben. De közülük egy különösen dominál, s ez a paradoxon. A filozófusok szeretik a paradoxonokat. Kitalálják őket, segítségükkel fejezik ki magukat, elemzik, hogy mi vezet a  felmerülésükhöz, vitatkoznak azon, hogy  mit kellene tenni velük.
Ez igaz a nyugati filozófiára. Paradoxonokkal találkozhatunk Eckhart mester, Wittgenstein és Heidegger  írásaiban; olyan ősi szerzők is találtak fel paradoxonokat, mint Zenón és Eubulidész, és olyan modern kutatók is, mint Russell; a paradoxonok elemzése és megoldásuk keresése mind a középkori mind a kortárs logika egyik domináns témája.
De ugyanúgy igaz a keleti filozófiára is. Paradox kijelentéseket találhatunk a Rigvédában, a Tao Te  Kingben, buddhista filozófusok használják őket Nāgārjunától Dōgenig. Valóban, a buddhista logika egy  standard  trópusa, a csatuskóti, nyíltan megengedi, hogy négy lehetősége egyikeként  bizonyos  paradox  ellentmondások igazak legyenek. Hasonló hagyomány nincs a nyugati logikában – legalábbis mostanáig.
Az elmúlt 30 évben néhány logikával foglalkozó szakember részletesen megvizsgálta azt a gondolatot,  hogy  bizonyos paradox kijelentések ténylegesen igaz  ellentmondások: dialetheiák.
Tették ezt a modern logika teljes, kifinimult technikai arzenáljával, olyan eszközökkel, amelyek a korábban élt generációk számára sem keleten sem nyugaton nem voltak elérhetőek.
Mindez lehetővé teszi, hogy a  paradoxonokat és következményeiket  olyan szigorral és olyan mélységben elemezzük, amely azelőtt soha nem volt lehetséges. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindig ez a legjobb eszköz, amit használnunk kell, hogy néha ne lenne jobb más eszközöket használni. A paradoxon ugyanakkor egyedülálló módon hasznos eszköz a filozófus arzenáljában; éspedig egy olyan új eszköz, aminek a lehetőségeit csak most kezdtük el felfogni.
Örömmel látom, hogy e kötet tanulmányaiban alkalmazott eszközök között is szerepel.
Graham Priest
2013. július 22.
The Graduate Center
City University of New York
A program a Summa Artium támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2014 február 17

Részletek

Dátum: 2014. 02. 17.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: