LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY – DARÓCZI ANIKÓ SOROZATA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY – DARÓCZI ANIKÓ SOROZATA

“AKIK A LELKÜKKEL ÉRTENEK”

 

Dr. FABINY TIBOR és DARÓCZI ANIKÓ KÖZÉPKORI MISZTIKÁRÓL BESZÉLGETNEK

 

– közreműködik: TÓTH EMESE ének, pszaltérium –

 

 

A középkori misztikusok a bibliai Márta és Mária példája kapcsán különbséget tettek a “tevékeny élet” (vita activa) és az “elmélkedő élet” (vita contemplativa) között. Ezt kérdezték: ha van Isten, megismerhető-e? Ha igen, hogyan? Semmiképpen sem racionális értelemmel, mondták, hanem azzal a vággyal, sóvárgással, amit “A tudatlanság felhője” (vagy talán pontosabban: “A nem-tudás felhője”), e 14. századi angol misztikus irat a “szeretet moccanásának” nevez. Az “akarat moccanása” a lelkünk első tevékeny része, s a szemlélődés magas foka a “meztelen, puszta sóvárgás, a lélek szeretetének vak moccanása, amely a tudatlanság felhőjén keresztül Istent önmagában szemlélné”. Ebből a műből kiindulva beszélgetünk a 13. században élt brabanti begina, Hadewijch néhány misztikus leveléről, melyeket követőihez írt. Hogyan érinti meg Istent a lélek, és megérintheti-e a lélek Istent? Miféle tudásnak – vagy: nem-tudásnak – birtokában vágyakozik a lélek arra a megfogalmazhatatlan élményre, amely az Istennel való egyesülés? Mi a vágy maga, és hogyan nyilvánul meg a lélekben? Hogyan “lát” a lélek, és láthatja-e a láthatatlant? Beszélhet-e a kimondhatatlanról? Összefüggésbe tudjuk-e hozni a lélek megindulását és az érintést, amelyről Hadewijch beszél, a “moccanással”, amelyről a Felhő névtelen írója szól?

 

És végezetül: hogyan kellene olvasni ezeket a misztikus értekezéseket?

 

 

A 2009-2010-es évadban indítjuk alternatív régi irodalom sorozatunkat.

 

Hogyan olvastak az emberek sokszáz évvel ezelőtt? Olvastak-e? Hogyan jutott el a közönséghez az írott – vagy „csak” megteremtett, megszületett – szó? Milyen terekben, mikor, milyen rítusok részeként hangzottak el azok a szavak, amelyeket ma irodalomként, lámpafénynél, magunkban olvasunk? Milyen lehetett az elhangzott szó ereje? Hol a határ beszéd, énekes beszéd és ének között? Az előadásokon, amelyek remélhetőleg beszélgetésekké nyílnak, ezekre a kérdésekre keresünk választ. Körbejárjuk és finomítjuk az „irodalom” fogalmát, a témákat múltban-jelenben aktualizáljuk. Az elemzendő szövegeket kontextusukban láttatjuk, tárgyaljuk az egyén és a közösség életében betöltött funkciójukat, igyekszünk felfejteni a kapcsolódó művelődéstörténeti szálakat.

 

Az első tömböt három előadás alkotja, októbertől kezdve minden hónap második keddjén tartjuk őket (október 13, november 10 és december 8). Témának a megtisztulást választottuk, szó lesz ókori szenvedélyelméletről, a lélek megtisztulásáról, szakrális beszédről (zsoltárok, siratók) és késő középkori drámáról.

 

Minden alkalommal néhány konkrét szöveg képezi majd a kiindulópontot (a szövegeket remélhetőleg le lehet tölteni az előadások előtt a Műhely honlapjáról).

 

A sorozat előadásai szervesen összetartoznak, de bármelyik fázisba be lehet kapcsolódni.

 

Ajánlott szövegek letölthetők: http://groups.google.hu/group/muhely2009

 

Az est a MASZRE támogatásásval jött létre: www.maszre.hu

 

Belépődíj: 300 Ft

2010 március 09

Részletek

Dátum: 2010. 03. 09.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: