LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY – DARÓCZI ANIKÓ SOROZATA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY – DARÓCZI ANIKÓ SOROZATA

ÉNEKTERÁPIA? KESERVESEK, ZSOLTÁROK, SIRATÓK

 

– beszélgetés Dr. JUHÁSZ KATALIN néprajztudóssal, énekessel és FEKETE LÁSZLÓval, a Dohány utcai zsinagóga főkántorával

 

 

A beszélgetés a rituális éneklés pszichológiájáról fog szólni, az énekelve megszólalás olyan formáiról, amelyek az éneklő személyt és a közösséget katarzis révén tisztítják meg. Juhász Katalin népdalokat, keserveseket és siratókat hoz, melyeket különböző nehéz élethelyzetekben „mondanak” – gyász, árvaság, nehéz sors, a szülőföldtől való távolság, szerelem, stb.

Fekete László a zsidó hagyomány felől közelít a témához. Az élet katartikus helyzeteiről, a zsidó gyász rítusairól, a kollektív traumák kérdéséről, imádkozásról és zsoltározásról fog beszélni, gyászszertartási dallamokat, zsoltárokat, zsidó népdalokat idéz fel.

Beszélni fogunk arról, hogyan tud a közösség a személyesség szintjén kapcsolódni az élet drámai, tragikus fordulataihoz. Szó fog esni a szigorúan kötött és kevésbé kötött formákról: a zsoltárszövegekről és a zsoltárdallamok struktúrájáról, a keservesek szövegének, dallamának variálhatóságáról, és a szinte zsigerekbe épült kötött formákon belüli improvizáció, a „szabad” énekelt beszéd pszichológiai és fizikai hatásáról.

 

Kaufmann-haggáda iniciálé Horváth-Szőke Gyöngyvér: Sirató

A 2009-2010-es évadban indítjuk alternatív régi irodalom sorozatunkat.

Hogyan olvastak az emberek sokszáz évvel ezelőtt? Olvastak-e? Hogyan jutott el a közönséghez az írott – vagy „csak” megteremtett, megszületett – szó? Milyen terekben, mikor, milyen rítusok részeként hangzottak el azok a szavak, amelyeket ma irodalomként, lámpafénynél, magunkban olvasunk? Milyen lehetett az elhangzott szó ereje? Hol a határ beszéd, énekes beszéd és ének között? Az előadásokon, amelyek remélhetőleg beszélgetésekké nyílnak, ezekre a kérdésekre keresünk választ. Körbejárjuk és finomítjuk az „irodalom” fogalmát, a témákat múltban-jelenben aktualizáljuk. Az elemzendő szövegeket kontextusukban láttatjuk, tárgyaljuk az egyén és a közösség életében betöltött funkciójukat, igyekszünk felfejteni a kapcsolódó művelődéstörténeti szálakat.

Az első tömböt három előadás alkotja, októbertől kezdve minden hónap második keddjén tartjuk őket (október 13, november 10 és december 8). Témának a megtisztulást választottuk, szó lesz ókori szenvedélyelméletről, a lélek megtisztulásáról, szakrális beszédről (zsoltárok, siratók) és késő középkori drámáról.

Minden alkalommal néhány konkrét szöveg képezi majd a kiindulópontot (a szövegeket remélhetőleg le lehet tölteni az előadások előtt a Műhely honlapjáról).

A sorozat előadásai szervesen összetartoznak, de bármelyik fázisba be lehet kapcsolódni.

A szövegek (az előző találkozásokon megbeszéltek is) letölthetők itt: http://groups.google.hu/group/muhely2009

Az est a MASZRE támogatásásval jött létre: www.maszre.hu

Belépődíj: 300 Ft

2010 február 09

Részletek

Dátum: 2010. 02. 09.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: