MEGEMLÉKEZÉS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

MEGEMLÉKEZÉS

A Szerzőifilmes Filmklub rendezésében

 

IN MEMORIAM ERIC ROHMER (1920-2010)

 

– vetítésre kerül a rendező FÉRFIGYŰJTŐ című filmje, bevezetőt mond BÁRON GYÖRGY filmesztéta –

 

Haydée Politoff, a férfigyűjtő

 

 

Férfigyűjtő/La collectionneuse – színes, feliratos, francia filmdráma, 90 perc, 1967, rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, zeneszerző: Blossom Toes, Giorgio Gomelsky, operatőr: Néstor Almendros, vágó: Jacquie Raynal, szereplők: Patrick Bauchau (Adrien), Haydée Politoff (Haydee), Daniel Pommereulle (Daniel), Seymour Hertzberg, Mijanou Bardot (Carole)

“A Rohmer-filmekben sokat beszélnek. A Rohmer-filmekben nem történik semmi. De Rohmer ars-poeticája hivalkodóan nagyratörő. ‘Olyan dolgokat akarok megmutatni a filmvásznon, melyeket filmre-vihetetlennek ítélnek, olyan érzelmeket ábrázolni, melyekről azt tartják, lehetetlen a megelevenítésük, hiszen túl mélyen rejlenek a tudat börtönében’ – írja.” Bikácsy Gergely: A rejtőzködő kamera (Filmvilág, 1986. május)

 

A mester – 2010. január 11-én távozott közülünk

 

 

“Ha valaki ma, távol Franciaországtól, vagy évtizedek, netán még több idő múlva mikroszkopikusan hiteles, röntgen- vagy hologram-hitelű rajzra kíváncsi a hetvenes-nyolcvanas évek francia társadalmának egy szeletéről, ezt csak Rohmer filmjeiből kaphatja meg. Azt fedezheti majd fel, amit semmiféle tudományos könyvből, korrajzból, de a korszak egyetlen más játékfilmjéből sem lehet rekonstruálni. A mindennapi élet, a másodpercek gesztus- és szórendjét. A francia bennszülöttek életmódját. Hogyan lépnek be valahova, milyen módon üdvözlik egymást, hogy ülnek le és hogy állnak fel, milyen szavakkal és mimikával veszekednek vagy békülnek ki, a sálat hogy kötik, a kabátot hogy veszik fel, hogyan adnak át egy ajándékot, mikor nevetik el magukat. Többkötetes lexikonba nem fér be, mennyi mindent. Ezeknek a lényegtelennek látszó apróságoknak a lenyűgöző hitelű rengeteg szálából szövődik az a finom lélektanú filmszövet, amely életművét alkotja. Hibátlan ez a szövet. Folt nincs rajta, szála nem feslik fel. Könnyed, lebegő: csak az értéke súlyos. (Bikácsy u.o.)

Bővebben: www.szerzoifilmklub.atw.hu

A belépés díjtalan.

2010 február 06

Részletek

Dátum: 2010. 02. 06.
Időpont: 16:00 - 18:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: