MKKP // NÉPFŐISKOLA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

MKKP // NÉPFŐISKOLA

VIHAROS NAPOK: AZ EU A HÁBORÚK KORSZAKÁBAN
– vendégünk: KÁNCZ CSABA geopolitikai szakértő –

Mire számíthatunk?

Az elmúlt 15 évben az EU-t három aszimmetrikus sokkhatás érte: a 2008-as pénzügyi és gazdasági válságot követő euróövezeti válság, a COVID-19 járvány, és az ukrajnai háború. Káncz Csaba geopolitikai szakértő előadásában kifejti, mit okoz mindez, és milyen következményekkel számolhatunk a következő időszakban?
HÁBORÚ ÉS BÉKE
Az EU mindenekelőtt egy békeprojekt. Napjainkban mégis leginkább egy háború az, ami megváltoztatja és formálja a szervezetet: az ukrajnai orosz invázió óta az úgynevezett “békelétesítmény” több milliárd dolláros fegyverszállító lett, és 6 millió ukránnak nyújt menedéket.
Milyen változásokra számíthatunk most, amikor az EU békeprojektből háborús projektre váltva kénytelen átgondolni néhány alapvető feltételezését?
Fel tudják-e adni az európai vezetők a kemény hatalomtól való idegenkedésüket? Milyen következményekkel járhat ez?
A bővítés szükséges lépésnek tűnhet a biztonság helyreállításához. Mindeközben az EU reformjának stratégiai előkészítésekor a két legnagyobb tagállam már az első lépésnél kinyilvánította: aki nem akar az EU-s értékek szerint működni, azt hagyjuk hátra!
Ez teljesen világos üzenet a magyar rezsim számára. De vajon hogyan alakul a reakció?
HUXIT?
Az EU-ból való kilépés korábban a populista pártok egyik legfontosabb prioritása volt. Mára alig néhány szélsőjobboldali párt kampányol kifejezetten a kilépés mellett.
Helyette a bevándorlást használják fő félelemkeltő üzenetként. A fordulatnak számos oka van, de az egyik legfontosabb a Brexit gazdasági, társadalmi és politikai romhalmaza.
A magyar miniszterelnök Brüsszelt évek óta „európai szuperállam” létrehozásával vádolja.
Vajon ez mennyiben valósult meg, egyáltalán ebbe az irányba megy-e az EU?
“Szuperállammá” válik-e, vagy inkább egyfajta középkori-típusú birodalommá alakul, több hatalmi központtal és megosztott szuverenitással?
REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/b5oKUWv97FRjb8CZ8
FIGYELEM: a helyszín NEM akadálymentesített. Speciális igények esetén, kérünk, jelezz üzenetben, vagy hívj – 0630 78 20 479 (Juhász Veronika). Köszönjük a megértést!

2023 október 24

Részletek

Dátum: 2023. 10. 24.
Időpont: 18:00 - 21:30