MŰHELYFESZT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

MŰHELYFESZT

JABARO

Gitár improvizációk klasszikus zenére: J.S. Bach, Händel, Scarlatti, Schumann, Chopin, Faure, Poulenc, Cui és Faragó M. művei.
A JABARO együttes a kamarazene sajátos interpretációja céljából jött létre 2007-ben. Az elnevezés a jazz, a barokk és a romantika szavak kezdeteiből álló mozaikszó. A koncepció különlegessége abban áll, hogy a darabok a szokott módon szólalnak meg úgy, hogy minden darabhoz egy improvizált (gitár-) szólam adódik hozzá. Azaz a jazz zenész megy át a „túlsó partra”, és ebben a „klasszikus” környezetben improvizál, ellentétben az elterjedt gyakorlattal, amelyben a jazz zenészek a klasszikus zenét „átteszik” jazz ritmusba, és úgy improvizálnak rá – ahogy például a nagyszerű Jacques Loussier Trió is teszi. Az alapelv az, hogy az eredeti darab „megmarad”. Még ezzel a feltétellel is tág játéktér adódik az improvizatőr számára, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben eltávolodjék a mű stílusától: dallamvilágban, ritmikában vagy frazeálásban. Ez a „távolság” darabonként és alkalmanként is változik.
A műsor felépítése: két “barokk blokk” vesz közre egy romantikust. Kivételként két műben nem hangzik el improvizáció. Az egyikük szólóhegedűre íródott, Faragó M. “Jazz Double”-ja. Ez a darab J. S. Bach hegedű h-moll partitája Double c. tételének ihletésére készült, mintegy annak kései jazz-változataként. A másik C. Cui 1886-ban írt zongoradarabja (Trois valses, Op.31. No. 2.), mely most kiegészült egy megkomponált brácsaszólammal.
A JaBaRo tagjai:
Faragó Miklós – jazz gitár
Bauernfeind Éva – zongora
Lukin Zsuzsanna – ének
Varga Ferenc – hegedű
Bántai Erzsébet – cselló

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2011 december 17

Részletek

Dátum: 2011. 12. 17.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: