NEM FÉLEK // KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

NEM FÉLEK // KÖNYVBEMUTATÓ

A Magvető Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatja, hogy megjelent

MESTERHÁZI MÓNIKA: NEM FÉLEK című kötete
–  a szerzővel Imreh András költőtárs beszélget –

A kiváló költő, műfordító és esszéista, Mesterházi Mónika közel másfél évtized után, a költészet napja alkalmából jelentkezett legújabb verseskötetével, amelynek a pandémia miatt akkor csak online lehetett bemutatója. E különleges alkalommal szeretnék lehetőséget teremteni arra, hogy a költővel (és kötetével) személyesen is találkozhassanak az érdeklődők.
Az eltelt hosszú idő érvényében a Nem félek több szempontból is költői szintézis. A tizenkét ciklusra tagolt könyv röntgenképszerű átvilágítása a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyoknak Tatárszentgyörgytől a Pillangó utcáig, 2008-tól napjainkig. Szociofotókra emlékeztető közérzetverseiből és az utazások, találkozások, megfigyelések, megtisztított talált tárgyak személyes gyűjteményéből építkező kötete katartikus megragadása gyásznak és eleven hiánynak, ugyanakkor egy önironikus, analitikus költészet kiteljesedése. Mesterházi Mónika verseit olvasva, egyik metaforájával, belépünk egymás tereibe, otthon leszünk a létezés idegenségében. Így lesznek a Nem félek töredékes monológjai és emlékszilánkjai, a veszteségeket számbavevő, megrendítő versei az orpheuszi költészet fényében végtelen dialógussá.

Mesterhází Mónika (Budapest, 1967) költő, műfordító, esszéista. A rendszerváltáskor végezett magyar-angol bölcsész-tanári szakon. 2002-ben a kortárs észak-ír költészettel foglalkozó dolgozatával PhD fokozatot szerezett. Négy verseskötete jelent meg. Tanított gimnáziumban és főiskolán, vezetett versfordítói szemináriumot, de alapvetően szabadúszó műfordítóként azonosítja magát, regényt, novellát, verset fordít angolról magyarra. Részt vett Seamus Heaney magyar nyelvű válogatott verseinek szerkesztésében. XX. századi és kortárs magyar költészetről két évtized alatt írt esszéit 2019-ben gyűjtötte kötetbe.
A belépés díjtalan (de bárminemű támogatást örömmel és köszönettel veszünk).

2021 szeptember 27

Részletek

Dátum: 2021. 09. 27.
Időpont: 19:30 - 23:00