OLÁH GÁBOR FILM- és HANGJÁTÉK KLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

OLÁH GÁBOR FILM- és HANGJÁTÉK KLUB

A kezdés időpontja helyesen: 18.30 (és nem 19.30, ahogy eddig szerepelt)!

DÉRY TIBOR portréfilm, valamint
TELKEMEN AZ ERZSÉBET-HÍD című rádiójáték


Déry Tibor És Oláh Gábor a forgatás szünetében

Az 1974-ben készült portréfilm a 80 esztendős írót köszönti, akivel tamáshegyi otthonában Réz Pál irodalomtörténész beszélget. Az író vall életéről, munkásságáról, emigrációs éveiről, kapcsolatairól. Beszél barátairól, Tóth Árpádról, Füst Milánról, Lukács Györgyröl. Szó esik szerelemről és a házasságairól. Megemlíti legújabb, még kéziratban levő könyvét,  a Félfülűt, s e mű kapcsán vetődik fel a kérdés: Mi a viszonya az irodalomnak a valósághoz? Végül Déry Tibor elmondja véleményét az író társadalmi szerepéről.
Rendező: Oláh Gábor, operatőr: Dobay Sándor, műsorvezető: Réz Pál, szereplő: Déry Tibor

A könyv ajánlója:
Valamikor a hatvanas években egy japán szigeten, az őserdőben rátaláltak egy elaggott katonára, aki abban a hitben bujdokolt, hogy a világháború még tart. Ez a képtelenül tragikomikus történet jut eszünkbe Oláh Gábor rádió-dokumentumjátékának olvasása során, amelynek tárgya egy lebombázott, nem létező bérház telke, egy nem létező részvénytársaság tulajdona. A telket nem államosították, noha harminc éve kizárólag közületek használják. Persze egy ingatlannak telekkönyvi száma, adóztatási hatályossága van, s mivel részvénytársasági tulajdon, a részvénytársaság egyetlen életben maradt tagjának közgyűléstartási, jegyzőkönyvkészítési kötelezettsége is. Hogyan jöhetett létre napjainkban ilyen abszurd helyzet? Hol keresse igazságát a vétlen ügyfél, aki telkét nem birtokolja; időközben ráépítették az Erzsébet-híd pesti hídfőjét; mégis újra és újra megadóztatják? Erre keresi a riporter a választ a hivatalok útvesztőiben.

Oláh Gábor (1938, Tapolca) Balázs Béla díjas filmrendező. Megközelítőleg 60 játékfilmet, dokumentumfilmet, televíziós műsort készített. Tűzzománc és fotó kiállításaival külföldön is többször szerepelt. 2003-tól szépirodalmi tevékenységet folytat: novellái, regényrészletei rangos irodalmi folyóiratokban jelennek meg, hangjátékait a Bartók Rádió rendszeresen bemutatja. Dokumentumfilmjei pl: Kíváncsiság (1965), Társbérlőnk az ecetfa (1972), Szombat 14 óra 10 perc (1972), Gettó (1974), játékfilmjei pl.: Fogjuk meg és vigyétek (1978), Cikász és a hallópálmák (1989), hangjátékai pl.: Telkemen az Erzsébet híd, Utasok, Sötétkamra, Paprikás Marcsa, regényei: Ígéret (Tevan, 3003), Gumikötél (Noran, 2006), Guga, Az ítélet nem jogerős (Novella, 2009), Katóka (Novella, 2009), Díszbogár (2011), Holnap más leszek (2012), Ahogy megcsillan (2012), Ne nézz a harmonikásra (2015), Az a kő ott a keretben (2016)
A belépés díjtalan.

2016 november 14

Részletek

Dátum: 2016. 11. 14.
Időpont: 18:30 - 20:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: