OLÁH GÁBOR FILM- és HANGJÁTÉKKLUB, ezt követően KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

OLÁH GÁBOR FILM- és HANGJÁTÉKKLUB, ezt követően KÖNYVBEMUTATÓ

Film: A HÁZ /felújított diplomafilm, 1963/
Könyv: 27 MÉTER ELSZABADULÁS /AB OVO Kiadó, 2018/
– a szerzővel Pataki Judit, a kiadó főszerkesztője beszélget –


A ház /diplomafilm, 1963/

Megszólalt a telefonom, egy kedves kollégám hívott: B. Révész László, mert  húsz évet késve most látta  VHS átírás közben a Cikász és a hallópálmák  című filmemet és úgy érezte el kell mondania, hogy  jól sikerült dolgozatnak tartja. Örültem neki, ez tipikusan “ami késik az nem múlik” eset,  a véleménye sokat jelent  nekem.  Érdekes dolog, mert annak idején nagyon jó kritika jelent meg a filmről, pozitiv visszhangja volt a szakmában és a befogadók körében és mégsem talált el mindenkihez, mert aki  dolgozott, mint ahogy Laci is, – fontos és kemény dokumentumfilmeket  forgatott -, nem ért  rá filmeket nézni. A művek szendergésükből  olykor felébrednek  és megmutatják  rejtett értékeiket. Jártam már így regényemmel is,  az Ígéret című első kötetem  több mint 15 éve  jelent meg  és mostanában  kaptam egy  lelkes levelet egy olvasótól, aki most emelte le a polcról és nem bánja, mert  az élmény erős és friss volt.  Most digitalizálják  a helytelen raktározás miatt  tönkrement  A HÁZ című diplomafilmemet, ettől függetlenül megkeresett a film egyik  szereplője,  egy szép bakfis, aki szeretné a filmet megmutatni az unokáinak. Akkor még nem tudtam, hogy sikerül-e a vetíthető állapot  elérése,  és most örömmel értesithetem, hogy  55 évvel a forgatás után szeptember 21.-én a Nyitott Műhelyben megnézheti. A véletlenek néha megtévesztően szabályszerűen következnek be.
Ezt az estet és a tizenötödik kötetem megjelenését  születésnapi ajándéknak tekintem, jó érzés, hogy nyolcvanadik születésnapomon  a diplomafilmemet és új  könyvemet a
HUSZONHÉT MÉTER ELSZABADULÁS  
című kötetemet  mutathatom be, létezésemet igazolva.


Miért történt így? Véletlenül vagy szándékosan?

És akkor megtörtént. Átszakadt minden vasakadály, a silbakok lelkileg is összetörtek, acéloszlopok hajoltak meg, üvegtáblák hullottak szikrázó morzsákra, szép volt ugyan, de hiába, ostornyeles lámpák tértek ki döbbenten, és a vonat kifutott az utcára, előre, át a virágok kővázáin, lezakatolt a lépcsőkön, szaladt az utcán, menekültek a rémült emberek, elengedték egymás kezét, a vonat nekik esett, akár egy eszét vesztett fenevad, és aztán bódultan, kábán megtorpant.
Eddig tartott a lázadás. A hírneves elszabadulás. De akkor is, egyszer mégis sikerült, ha csupán 27 métert is, de megtette. Sín nélkül. Mozdony nélkül. Menetrend nélkül. Kalauz nélkül. Utasok nélkül.
Az eset valójában 1962. október negyedikén, 14 óra 21 perckor történt. Pontosabban akkor ért véget, mert a történés maga korábban kezdődött…
/Részlet a kötetből…/


A könyv az előadás után 500 Forintos  kedvezménnyel megvásárolható.
Ha jelzed az igényedet, korábbi könyveimből is választhatsz.

Oláh Gábor (1938, Tapolca) Balázs Béla díjas filmrendező. Megközelítőleg 60 játékfilmet, dokumentumfilmet, televíziós műsort készített. Tűzzománc és fotó kiállításaival külföldön is többször szerepelt. 2003-tól szépirodalmi tevékenységet folytat: novellái, regényrészletei rangos irodalmi folyóiratokban jelennek meg, hangjátékait a Bartók Rádió rendszeresen bemutatja. Dokumentumfilmjei pl: Kíváncsiság (1965), Társbérlőnk az ecetfa (1972), Szombat 14 óra 10 perc (1972), Gettó (1974), játékfilmjei pl.: Fogjuk meg és vigyétek (1978), Cikász és a hallópálmák (1989), hangjátékai pl.: Telkemen az Erzsébet híd, Utasok, Sötétkamra, Paprikás Marcsa, regényei: Ígéret (Tevan, 3003), Gumikötél (Noran, 2006), Guga, Az ítélet nem jogerős (Novella, 2009), Katóka (Novella, 2009), Díszbogár (2011), Holnap más leszek (2012), Ahogy megcsillan (2012), Ne nézz a harmonikásra (2015), Az a kő ott a keretben (2016), Valaki hiányzik (2017), 27 méter elszabadulás (2018)
A belépés díjtalan.

2018 szeptember 21

Részletek

Dátum: 2018. 09. 21.
Időpont: 18:30 - 20:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: