PSZICHOANALÍZIS AZ ÉLŐ TÁRSADALOMBAN ÉS KULTÚRÁBAN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

PSZICHOANALÍZIS AZ ÉLŐ TÁRSADALOMBAN ÉS KULTÚRÁBAN

(Az IMÁGÓ EGYESÜLET előadássorozata pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról)

 

Pszichoanalízis az élő társadalomban és kultúrában

„NYELVZAVAR ÉS TABU – EGYRE TOVÁBB A ‘PREÖDIPÁLIS ERETNEKEK’ ÚTJÁN” A SZÜLETÉSI TRAUMA-ELMÉLET EGY LEHETSÉGES ALTERNATÍV MEGKÖZELÍTÉSE

 

– előadó: BÉKÉS VERE (MTA Filozófiai Kutatóintézete, tudományos főmunkatárs) –

“Előadásom kiinduló pontjaként a szülési-születési folyamatnak azt a szakaszát vizsgálom, amikor „már feltétlenül előkerítik az orvost”, aki, ha elérkezettnek ítéli az időt, felszólítja a vajúdót a kitolás megkezdésére. A kitolási szakról szembetűnően kevesebb mondanivalója van a szakirodalomnak, mint a szülés korábbi és a következő fázisairól, holott ez a szakasz gyakran elhúzódik, sőt, a folyamat el is akadhat. A legsúlyosabb gond az, hogy a szülést levezető orvos, aki a szaktudás birtokosa – egy sajátos “félreértés” következtében anatómiai értelemben rossz utasítással a szülő nő tolási nyomását a szó szoros értelmében tévútra vezéreli! A tankönyvek idevágó részeinek valamint az orvosi felvilágosító könyvek szövegének elemzése során egy olyan jellegzetes és tanulságos “nyelvzavarra” bukkanhatunk, amelyről a klasszikus pszichoanalízisnek sem igen van mondanivalója. Már a probléma közelebbi megfogalmazása sem egyszerű, mert óhatatlanul érinti kultúránk szinte valamennyi tabu témáját.”

Beszélgetőtársak:

Dr. Erdélyi Ildikó (klinikai szakpszichológus, kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervízor)

Krász Lilla PhD (történész, egyetemi adjunktus, ELTE Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történeti Tanszék, a szülészet és bábaképzés történetének kutatója)

Andrek Andrea (pre- és perinatális pszichológus, az ELTE Affektív Pszichológiaintézeti Központ Aktív munkatársa)

Belépődíj: 500 Ft (Jegyszedő kerestetik!)

2009 november 30

Részletek

Dátum: 2009. 11. 30.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: