PSZICHOANALÍZIS AZ ÉLŐ TÁRSADALOMBAN ÉS KULTÚRÁBAN (Az IMÁGÓ EGYESÜLET előadássorozata pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

PSZICHOANALÍZIS AZ ÉLŐ TÁRSADALOMBAN ÉS KULTÚRÁBAN (Az IMÁGÓ EGYESÜLET előadássorozata pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról)

BESZÉLGETÉS A MAGYARORSZÁGI PSZICHOANALÍZIS TÖRTÉNETÉRŐL ÉS HATÁSÁRÓL, AZ IMÁGÓ BUDAPEST 2013/3–4. SZÁMÁNAK MEGJELENÉSE ALKALMÁBÓL
Erős Ferenccel, Hárs György Péterrel, Kovács Petrával, Kőváry Zoltánnal, Lénárd Katával és Surányi Lászlóval Gyimesi Júlia beszélget –

2013-ban volt száz éve, hogy megalakult a Magyarországi Psychoanalitikai Egyesület. Egy 1907. október 1-i levelében Carl Gustav Jung beszámol Ferenczi Sándornak arról, hogy Zürichben létrehoztak egy „freudista társaságot”, majd hozzáteszi: „Ajánlanám Önnek is, hogy csináljon valami hasonlót, ha majd több embert csábított már el Freudnak.” Hat évvel később a Nemzetközi Pszichoanalitikus Egyesület budapesti helyi csoportjaként jött létre – Ferenczi kezdeményezésére és elnökletével – a magyar egyesület. 1926-ban az alapító elnök így emlékezett vissza a pszichoanalitikus mozgalom kezdeteire: „Csupán egy maréknyi, a világ különféle tájain szétszórt pionír voltunk, – tábornokok hadsereg nélkül, mégis telve reménnyel és optimizmussal munkánkat illetően”. Ma, száz évvel később elmondhatjuk, hogy optimizmusa nem volt jogosulatlan. A „tábornokok”, Freud, Jung, Ferenczi, Jones és társaik heroikus munkát végeztek. Nekik köszönhető, hogy a pszichoanalízis élő és fejlődő tudományos, kulturális és szellemi projekt maradt mindmáig. Az Imágó Budapest, illetve annak elődje, a Thalassa, amely 2014-ben ünnepli alapításának 25. évfordulóját, kezdettől fogva arra törekedett, hogy ezt az élő és fejlődő, mindig újabb és újabb kihívásokat jelentő projektet sokoldalúan és egyszersmind tárgyilagosan mutassa be.
A beszélgetés résztvevői:
Erős Ferenc pszichológus
Hárs György Péter irodalomtörténész
Kovács Petra pszichológus
Kőváry Zoltán pszichológus
Lénárd Kata pszichológus
Surányi László matematikus
Moderátor: Gyimesi Júlia pszichológus
A program a Summa Artium támogatásával jött létre.
Belépődíj: 500 Ft

2014 február 24

Részletek

Dátum: 2014. 02. 24.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: