ROHMER-ÉV

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ROHMER-ÉV

A Szerzőifilmes Filmklub rendezésében

 

18.00 A PILÓTA FELESÉGE (La Femme de l’aviateur) – KOMÉDIÁK ÉS KÖZMONDÁSOK 1.

 

20.00 JÓ HÁZASSÁG (Le beau mariage) – KOMÉDIÁK ÉS KÖZMONDÁSOK 2.

 

 

Egy éve, 2010. január 11-én távozott közülünk

 

“Ha valaki ma, távol Franciaországtól, vagy évtizedek, netán még több idő múlva mikroszkopikusan hiteles, röntgen- vagy hologram-hitelű rajzra kíváncsi a hetvenes-nyolcvanas évek francia társadalmának egy szeletéről, ezt csak Rohmer filmjeiből kaphatja meg. Azt fedezheti majd fel, amit semmiféle tudományos könyvből, korrajzból, de a korszak egyetlen más játékfilmjéből sem lehet rekonstruálni. A mindennapi élet, a másodpercek gesztus- és szórendjét. A francia bennszülöttek életmódját. Hogyan lépnek be valahova, milyen módon üdvözlik egymást, hogy ülnek le és hogy állnak fel, milyen szavakkal és mimikával veszekednek vagy békülnek ki, a sálat hogy kötik, a kabátot hogy veszik fel, hogyan adnak át egy ajándékot, mikor nevetik el magukat. Többkötetes lexikonba nem fér be, mennyi mindent. Ezeknek a lényegtelennek látszó apróságoknak a lenyűgöző hitelű rengeteg szálából szövődik az a finom lélektanú filmszövet, amely életművét alkotja. Hibátlan ez a szövet. Folt nincs rajta, szála nem feslik fel. Könnyed, lebegő: csak az értéke súlyos. (Bikácsy Gergely)

 

 

A pilóta felesége – Anne-Laure Meury és Philippe Marlaud

 

A pilóta felsége – színes, magyarul beszélő, francia filmdráma, 104 perc, 1981, rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, operatőr: Bernard Lutic, producer: Margaret Ménégoz, szereplők: Philippe Marlaud (François), Marie Riviere (Anne), Anne-Laure Meury (Lucie), Philippe Caroit (Barát), Mathieu Carriere (Christian). Az egyetemista Francois szerelmes a barátnőjébe. Egyik reggel véletlenül szemtanúja lesz annak, amint a barátnője egy pilótával távozik a lakásáról. Követni kezdi őket, de hamarosan szem elől téveszti a párost. Később az egyik vasútállomáson újból megpillantja a férfit, aki ezúttal másik nővel találkozik. A féltékeny Francois az egyik parkban magára vonja egy lány figyelmét, aki segít neki a megfigyelésben. Szerencsére, mire a nap véget ér, sikerül a barátnőjével tisztázni a helyzetet.

 

Jó házasság – Béatrice Romand és Arielle Dombasle

 

Jó házasság – színes, magyarul beszélő, francia romantikus vígjáték, 97 perc, 1982, rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, operatőr: Bernard Lutic, szereplők: Béatrice Romand (Sabine), Féodor Atkine (Simon), André Dussollier (Edmond), Sophie Renoir (Lise), Arielle Dombasle (Clarisse). A művészettörténet hallgató Sabine egy nős férfi szeretője. Simon művész és jó családapa. A lánynak már elege van abból, hogy a kedvest játssza, férjet szeretne találni magának. Nemcsak Simont hagyja faképnél, még az állását is felmondja. A hír meglepi Sabine idősebb, boldog házasságban élő barátnőjét. Az első döbbenet után Clarisse megpróbál segíteni, férjet találni a lánynak. Hamarosan bemutatja az unokatestvérének, Edmondnak. Sabine-nak tetszik a férfi, ám Edmond nem adja könnyen magát.

Bővebben: www.szerzoifilmklub.atw.hu

 

Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2011 január 06

Részletek

Dátum: 2011. 01. 06.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: