SZABADELVŰ ESTÉK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZABADELVŰ ESTÉK

NOAM CHOMSKY 1994 / Boston / Videovilág
– Az amerikai álom és a valóság –

Noam Chomsky

A világhírű nyelvésszel akkor készítettünk interjút Bostonban, az MIT-ben levő szobájában, amikor a média közvetlen hatását vizsgálta. Kegyetlenül szókimondó egyéniségemiatt ő maga a mainstram médiának sohasem lehetett a vendége. Bár a műsor 20 évvel ezelőtt készült, Chomsky minden szava érvényes ma is. /Kopper Judit/
Részletek Chomsky-tól: „A propaganda az a demokráciában, mint az erőszak a diktatúrában. Ezt a bonmot-ot idézik tőlem a legtöbbet mostanában. Arra gondolok, hogy ideológiáról beszélünk ugyan a médiában, de a média legnagyobb kényszerítőereje máshonnan jön. A média leginkább azzal foglalkozik, hogy mesterséges igényeket keltsen, s ezáltal csapdába ejtse az embereket. Minden igyekezete az, hogy az emberek passzív fogyasztókká váljanak, és életük egyetlen értelme legyen az, hogy olyan dolgokat hajszoljanak, ami még nincs meg. Nagyon jól meg lehet mondani az igazságot, csakhogy az ember mindeközben bizonyos dolgokat előnyben részesít, bizonyos dolgokat kiemel. Kiválasztja tehát azt, amit hallatni akar, ami fontos számára. Ebben az értelemben tehát mítosz az objektivitás. Aki őszinte, megmondja, honnan közelít. A médiának ez lehetne a nyitószövege: „Mi a világot a transznacionalista vállalatok és konszernek nézőpontjából mutatjuk be.” És akkor, a hallgatók tudnák, hogy mit néznek. Oroszországban Brezsnyev ideje alatt nem kellett bemondani a televízióba, hogy „Most a Kommunista Pártot hallják, bürokratáink elmondják, hogy mit gondolnak.” Mert mindenki tudta, és képes volt ellenpontozni. Ennyit az objektivitásról.”
A film 28 perces. A műsor sugárzása után a Videovilág című sorozat megszűnt. 1994-ben még nem voltak kereskedelmi adók, nem volt még médiatörvény, csak sistergett a médiaháború. A sorozat ennek a háborúnak lett az áldozata.
A Chomsky műsort készítette: Kopper Judit szerkesztő-producer, Csapó Rita Sweet riporter, Sólyom András rendező.

Kopper Judit televíziós műsorkészítő, szerkesztő, producer, műsorvezető. Főszerkesztőként különösen kulturális műsorok tartoztak hozzá. Nagyobb sorozatai: Videovilág és Médiamix.
A művészi és technikai újdonságok bemutatásán kívül a műsoraiban rendszeresen foglalkozott a média és a politika kapcsolatával.

Belépődíj: 400 Ft

2013 szeptember 27

Részletek

Dátum: 2013. 09. 27.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: