SZERZŐI FILMKLUB // KEDVENC SZERZŐI FILMJEIM 9.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZERZŐI FILMKLUB // KEDVENC SZERZŐI FILMJEIM 9.

JANE BIRKIN EMLÉKÉRE
SERGE GAINSBOURG: SZERETLEK, ÉN SE TÉGED

– a filmet bemutatja: Bikácsy Gergely filmesztéta –


Jane Birkin 1946-2023

IDŐPONTVÁLTOZÁS!
Figyelem! Érdemes időben érkezni, mert pontosan fogunk kezdeni. Bikácsy Gergely filmesztéta bevezetője a film előtt lesz!!!
A Szerzői Filmklub jubileumi “Kedvenc szerzői filmjei(m)” vetítéssorozatában a 9. fejezet:
— JANE BIRKIN (1946-2023) EMLÉKÉRE —
Serge Gainsbourg: Szeretlek, én se téged (Je t’aime moi non plus, 1976) 90 perc
“Noha Jane Birkin kedvenc filmrendezőm, Jacques Rivette (1928-2016) egyik legfontosabb színésznője volt, mégsem az ő filmjei közül választottam, hanem azt a filmet, amely számomra Perlaki Tamás filmesztéta utolsó mozielőadása volt. A film eredeti címe megegyezik annak az erotikus hangvételű világslágernek a címével, melyet a rendező, Serge Gainsbourg és a női főszereplő, Jane Birkin énekelt lemezre 1969-ben.”
Pentelényi László
„A Szeretlek, én se téged szereposztása telitalálat. Johnnyt, a pincérlányt a szerepénél tíz évvel idősebb, ártatlan arcú, szívszorító törékenységű Jane Birkin alakítja, Krasskyt, a sofőrt pedig a New Yorkból érkezett Joe Dallessandro, Andy Warhol és Paul Morrissey filmjeinek legkarizmatikusabb »szupersztárja«, a FleshTrashHeat trilógia főszereplője, a korszak legszebb férfiszínésze. Filmbeli megjelenése – csizmája, szűk farmerja, óriás csatos bőröve, trikója és hajviselete – két évtized alatt mit sem vesztett modernségéből, ahol feltűnik, valósággal szétrobban a kép. […] A Je t’aime moi non plus képi világa is tökéletes. A pasztellszínek uralkodnak, a senkiföldjén mindent kiszívott a nap, kidörzsölt a szél és a homok. Inkább amerikai film ez, mint európai, érezni, hogy Gainsbourg mestereit Kazannak, Hawksnak és Houstonnak[3] hívják, a direkt Hitchcock-idézetekről nem is szólva. Willy Kurant operatőr élvezettel fényképezi a teherautók elejét, erre a következő két Gainsbourg-filmben is lesz lehetősége. A szerzőtől megszokott nyelvi leleményekkel és provokatív képekkel teli film ritmusa a kétharmad táján kissé megbicsaklik, a végkifejlet pedig nem elég meggyőző, ettől eltekintve a Szeretlek, én se téged igazi mestermű, amelyre bármelyik elsőfilmes büszke lehetne.”
Déri Zsolt: Gainsbourg. In: Filmvilág 1994/12, 38–41. oldal

A szervezők az időpont- és műsorváltozás jogát fenntartják!
További események:
nov. 3. péntek 19.00 Polanski: Kés a vízben // Kedvenc szerzői filmjeim 10.
dec. 3. vasárnap 18.00(!) Godard: Éli az életét – tizenkét képben (Jean-Luc Godard emlékére) // Kedvenc szerzői filmjeim 11.
2024. jan. 5. péntek 19.00 Orson Welles: A per // Kedvenc szerzői filmjeim 12.
febr. 12. hétfő(!) 19.00 Fehér György: Arcok iskolája – könyvbemutató és/vagy Vándorünnep filmvetítés (Fehér György emlékére) Kedvenc szerzői filmjeim 13.
március 1. péntek 19h – Louis Malle: Lidércfény // Kedvenc szerzői filmjeim 14.
ápr. 5. (Orson Welles: A per ???) Kedvenc szerzői filmjeim 15.
máj. 3. (Pier Paolo Pasolini: Disznóól ???) Kedvenc szerzői filmjeim 16.
jún. 7. (Michel Deville: Titkos utazás ???) Kedvenc szerzői filmjeim 17.
júl. 14. 19.00 márc. 1. Jean Renoir: A játékszabály ???
Belépődíj: 1.500, diák: 1.000 Ft (Balogh László Bacilus emlékére)
2023 október 06

Részletek

Dátum: 2023. 10. 06.
Időpont: 18:00 - 21:30