SZOCIOBISZTRÓ I.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZOCIOBISZTRÓ I.

MI AZ ÖRÖMÖM A DEMOKRÁCIÁBAN, HA FOLYTON LUKAS LESZ A CIPŐM?
A Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének rendezvénye

– a klub házigazdái: Kerényi Szabina és Vajda Róza, vendégük: Zombory Máté szociológus –

Október 20-án indul újra a Szociobisztró, a TK Szociológiai Intézetének havi klubestje. A szeptember végi Kutatók Éjszakájára tervezett első alkalmat ugyanis betegség miatt el kellett halasztanunk.
Az új évadban népszerű filmsorozatokról beszélgetünk az alkotásokban tárgyalt vagy éppen lappangó aktuális társadalmi kérdések kapcsán az adott témák kutatóival.
Első vendégünk Zombory Máté szociológus, akit a rendszerváltás megkopott és talán nem is valami szívesen megidézett emlékezetéről kérdezünk. Ehhez leporoljuk saját teleregényünket, az ikonikus Szomszédokat, hogy rácsodálkozzunk a korszak méla unalmára, amikor 10 dkg párizsi volt a közéleti vita tárgya, és elgondolkozhassunk az örök visszatérés eshetőségein. Elővesszük a szürkeségben vele vetekedő, ám sztoriban, dramaturgiában lényegesen inspirálóbb, már újkeletű sorozatot, a politikai fordulatot egyetlen robbanásként ábrázoló Csernobilt. A szemfülesek pedig még láthatták a hitelesség szempontjából oly sokat vitatott hazai gyártású sorozatot, a magyarországi bársonyos és kissé zavaros átmenetet feldolgozó Besúgót és a témában vele rokon Eszmélet című cseh sorozatot, mielőtt üzleti okokból törölték volna őket az HBO műsoráról.
Ezekből az alkotásokból indul ki a beszélgetés és hogy hova kanyarodik, az már a közönségen is múlik.
Szeretettel várunk mindenkit a Szociobisztró sorozatkibeszélő debütálására a klubest új helyszínén, a finom borairól és egytál ételeiről, na meg csodálatos vendéglátójáról, Finta Laciról nevezetes Nyitott Műhelyben.
További alkalmask:
– november 17. csütörtök
– december  22. csütörtök
A belépés díjtalan.

2022 október 20

Részletek

Dátum: 2022. 10. 20.
Időpont: 18:00 - 22:00