SZOMBATI MŰHELY A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZOMBATI MŰHELY A KISTEREMBEN

KARÁCSONYI BETLEHEMEZÉS

A Szombati Műhely családi kézműves program és mese-játszóház  Szeretnénk, ha műhelyünkben újra együtt játszhatnának a testvérek, szülők, nagyszülők, mint régen, „mikor még kerek volt a világ” és nem a boltban vásároltuk a játékokat!  Az elhangzó mesék, mondák, dramatikus játékok, az adott hónap, a hagyományos paraszti kultúra jeles napjaihoz, kalendáris ünnepeihez kapcsolódnak. Minden alkalommal egy történetet mondunk el, ezután elsősorban természetes anyagokból, kézműves technikákkal tárgyakat és bábokat készítünk, majd életre keltjük azokat és eljátsszuk a mesét. Asztali animációval, szabad dramatikus módszerekkel dolgozunk (és akár telefonos fényképezéssel), bábfilmet is készíthetünk. Végül mindenki hazaviszi, amit alkotott és tanult, ami reményeink szerint mintaként szolgálhat arra, hogy otthon a családtagokkal tovább folytatódik majd a játék!
A program olyan tárgyi és szellemi tudást állít a kézműves és mese-játszóházi foglalkozás mellé, amit etnográfusok, pedagógusok és művészek dolgoztak ki.
A karácsonyi ünnepkör adománykérő népszokása a betlehemezés. Ennek a szokásnak egyik ritka változata a „bábjátszató betlehemezés” A betlehem, valójában egy hordozható kis templom, a karácsonyi színjáték bábszínpadává válik. A bibliai szereplők mellett világi, vásári alakok is megjelennek benne. A misztériumok Ördöge és a Halál kaszával, Heródes királlyal jól elbánnak, a népi igazság tevés szerint lefejezik és viszik a pokolba.
 A programokon szerszámok és alapanyagok vannak, ha tudsz, hozz egy üres cipős dobozt és, ha találsz a környezetedben, hozz magaddal: lehullott őszi leveleket, terményeket, makkot, mogyorót, gesztenyét, fogpiszkálót, hurkapálcát, parafa dugót. A foglalkozást vezetik: Kőmíves Zoltán – író, tárgyalkotó, Rékai Miklós – etnográfus, Barta Márta, Horváth Zsuzsanna
Ezt a programot 2009-ben a Norvég Civil Alap támogatásával indítottuk.
www.cilinderalapitvany.com
Belépődíj: 1.500 forintot, a második és további gyerekek részére kedvezményesen 1.200 Ft. Négy éves korig ingyenes.

2014 december 20

Részletek

Dátum: 2014. 12. 20.
Időpont: 10:00 - 12:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: