TEXT&JAZZ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

TEXT&JAZZ

KŐRÖSI ZOLTÁN és GRENCSÓ ISTVÁN
– a sorozat szerkesztője: Kriszt Magdolna –

Irodalmi szövegek muzsikával, dzsesszel, kortárs zenével. A sorozatszerkesztőt az a kíváncsiság vezette, hogyan interpretál és hogy bánik egy szöveggel egy komolyzenész. Mert a kortárs “komoly” és “könnyű” zene között az látszik határpontnak. És mert „(a) jazz nem korlátozható meghatározások vagy szabályok által. A jazz mindenek felett az önkifejezés teljes szabadságát jelenti” – idézve Duke Ellingtont. Fontos volt, hogy a szövegekre rímelő, helyben születő zenei háttér teremtődjön egy kortárs felolvasás mögé. Vagy épp mellé, hiszen az eddigi esteken egyenrangú félként szólalt meg író és zenész.
Életrajz (I.) A számítógépem fölött rajzszögek rögzítik a jegyzetlapokat. Sok Kőrösi Zoltán van, olykor szembe jönnek velem az utcán, köszönnek is. Ott megy kézen fogva a feleségem és a fiam. Húsz évig legalább annyi időt töltöttem a futballal, mint az irodalommal. Reggelente a redőny lyukacskáin besüt a nap, sárga fény csorog végig a falakon, az asztalomon, sárga fény csorog rajtam is, futnak szanaszéjjel a fekete betűk. 1962-ben születtem, Budapesten. Ez az ember szeret: futballozni, szeret olvasni, szeret napozni, szereti a vörösbort, a vörös és fehér húsokat, oljabogyót enni, ez az ember szeret írni, szeret gyerek, szeret család, szeret haza, szeret utazás, szeret film, szeret víz, szeret tűz, szeret szeretet, szeret Budapest, lakik Ferencváros, ez az ember Kőrösi Zoltán, ez az ember író, sok Kőrösi Zoltán van, ez az ember az.
(Kőrösi Zoltán)
Grencsó István
évtizedek óta a magyar avantgárd jazz kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina zenekarral indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is az első számú zenekara. A triótól a big bandig több különböző formációval szerepelt és készített felvételeket, melyekkel a jazz, az etno zene, a pop, a rock, sőt régi magyar tánczenék elemeit különböző módokon vegyíti egyedi, csak rá jellemző látásmóddal. Játszott – többek között – Peter Brötzmann-nal, a Rova Saxophon Quartet-tel, a Makámmal és a Kampec Doloresszel, de a Deti Picasso-val, a Wattican Punk Ballet-val és a Másféllel is.
Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2015 március 22

Részletek

Dátum: 2015. 03. 22.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: