TUDOMÁNYOS ELŐADÁS és BESZÉLGETÉS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

TUDOMÁNYOS ELŐADÁS és BESZÉLGETÉS

AZ EMPÁTIA ÉS A MŰVÉSZETEK

 

– Dr. BUDA BÉLA előadása –

 

 

Az empátia a másik ember lelki – érzelmi, motivációs, személyközi viszonyulási – állapotába lehetséges rezonatív beleélés, valamint ennek belső tudatosítása és felhasználása a kommunikációban. Nem új felfedezés, hanem az etikai és filozófiai hagyomány ismert, csak nem explikált eleme ez, keleti kultúrák hagyományában gyakran elaborált és formalizált dolog. A nyugati civilizáció a görög-római társadalomtól az individualizáció, az egyén önmegvalósítása is önértékelésének képviselete felé fejlődik, egyes kultúrkritikusok (pl. Christopher Lasch) szerint ez maobszesszív, nárcisztikus (az önimádat társadalma). Ebből a lelkületből a másik ember érzelmi eltávolítása, a versengés, a személytelenség általános attitűdje ered. Az empátia viszont arra mutat rá, hogy közvetlen emberi kommunikációs rendszereink különös módon kötnek össze bennünket, ennek révén mód van közel kerülni a másikhoz és közvetlen viselkedésében, érzelemvilágában, és ezen át személyiségében jobban megismerni őt. Ez sokféle gyakorlati alkalmazást enged meg, ezekben az empátia hermeneutikus kulcs, Ariadne fonala.

 

Az előadás a főbb művészeti ágakban végigtekinti az empátia viszonyait. A fő konlúzió az, hogy a mai nyugati ember „inaktivációs atrófiáját” az empátia terén a művészeti élmény képes csökkenteni, a művészettel való belső kapcsolat egyfajta empátiatréning.

 

Az előadás végén a műélvezetről, a drámai azonosulásról, a művészet empátiás hatásairól, a művészetterápiáról kérdezzük az kutatót, és persze nem feledkezünk meg Lippsről és Arisztotelés katarziselméletéről, illetve talán a módosult tudatállapotokról illetve az empátia “jövőjéről” sem.

 

Az est támogatója a Lege Artis Medicinae kiadója a Literatura Medica

 

Belépődíj: 300 Ft, medikusoknak és egyetemi oktatók számára ingyenes.

2010 március 24

Részletek

Dátum: 2010. 03. 24.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: