VÁLOGATOTT FILMEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

VÁLOGATOTT FILMEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

PETER BOGDANOVICH: AZ UTOLSÓ MOZIELŐADÁS

Az utolsó mozielőadás /The Last Picture Show/ – amerikai filmdráma, 119 perc, 1971, rendező: Peter Bogdanovich, író: Larry McMurtry, forgatókönyvíró: Larry McMurtry, Peter Bogdanovich, operatőr: Robert Surtees, díszlettervező: Walter Scott Herndon, jelmeztervező: Nancy McArdle, Mickey Sherrard, producer: Stephen J. Friedman, executive producer: Bert Schneider, látványtervező: Polly Platt, vágó: Donn Cambern, szereplők: Sonny Crawford – Timothy Bottoms, Duane Jackson – Jeff Bridges, Jacy Farrow – Cybill Shepherd, Sam – Ben Johnson, Genevieve – Eileen Brennan, Ruth Popper – Cloris Leachman, Lois Farrow – Ellen Burstyn, Lester Marlow – Randy Quaid
Egy texasi kisváros 1951-ben, röviddel a koreai háború előtt. A kopott kis üzletek, poros, kihalt utcák fekete-fehér képei jelzik a városkára telepedő unalmat, a hanyatlást. Az ifjúságot az elvágyódás jellemzi, el innen a kisszerűségből, a tespedtségből, ahol mindenki tud mindenkiről, ahol a szórakozás egyetlen forrása a szexualitás hajszolása, na és a mozi. A két kamasz főszereplő, mielőtt egyikük a koreai háborúba indul katonaként, megnézi az utolsó mozielőadást, majd a mozi bezár. Nem csak a mozitól kell ekkor végleg búcsút venniük, hanem saját ifjúságuktól és az illúzióiktól is.


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak:

Február 14-én Terry Gilliam: Brazil (1985) /főszereplők: Jonathan Pryce, Kim Greist, Michael Palin/
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2018 január 10

Részletek

Dátum: 2018. 01. 10.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: