VÁLOGATOTT FILMEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

VÁLOGATOTT FILMEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

TERRY GILLIAM: BRAZIL


Brazil – angol sci-fi, vígjáték, 140 perc, 1985, rendező: Terry Gilliam, forgatókönyvíró: Terry Gilliam, Charles McKeown, Tom Stoppard, zeneszerző: Michael Kamen, operatőr: Roger Pratt, látványtervező: Norman Garwood, Maggie Gray, vágó: Julián Doyle, vizuális effektek: George Gibbs, Richard Conway, szereplők: Sam Lowrey – Jonathan Pryce, Archibald “Harry” Tuttle – Robert De Niro, Mrs. Ida Lowrey – Katherine Helmond, Mr. M. Kurtzmann – Ian Holm, – Spoor – Bob Hoskins, Jack Lint – Michael Palin, Mr. Warrenn – Ian Richardson, Mr. Helpmann – Peter Vaughan, Jill Layton – Kim Greist, Dr. Jaffe – Jim Broadbent, Lime – Charles McKeown
A tökéletes jövőben járunk. Ebben a világban minden igazi utópisztikus hatékonysággal működik, a technológia és a bürokrácia egyeduralmában egy árnyékkormány uralkodik, melynek bevett – és a lakosság által kénytelen kelletlen elviselt – szokásává vált, hogy “alattvalóit” tökéletes megfigyelés alatt tartsa. Sam Lowryval azonban megtörténik a csoda. Egy napon arra lesz figyelmes, hogy eddig tökéletesen érdektelen élete hirtelen fordulatot vesz, néhány meglehetősen furcsa esemény miatt. Munkája során ugyanis egy teljes véletlenségből letartóztatott ember lakásába jut el, akit azonban még a hiba orvoslása előtt kivégeznek. Nem sokkal később álmában egy gyönyörű nő társaságában a szikrázóan kék égbolton repül. Azután elromlik a vízvezeték, s az azt megjavító szuperhősnek álcázott férfi szemmel láthatóan több egyszerű szerelőnél. Így nem is csoda, hogy ettől kezdve a legváratlanabb pillanatokban – általában az éjszaka közepén – bukkan fel Sam lakásában. Később találkozik az álmában felbukkanó nővel, egymásba szeretnek, ám a pokol csak akkor szabadul el, amikor kiderül, hogy a nő terrorista.


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak:


Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2018 február 14

Részletek

Dátum: 2018. 02. 14.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: