VOLTA CINEMATOGRAPH – ÍR FILMKLUB TAKÁCS FERENC VEZETÉSÉVEL

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

VOLTA CINEMATOGRAPH – ÍR FILMKLUB TAKÁCS FERENC VEZETÉSÉVEL

STEPHEN FREARS: THE SNAPPER / MÉREGZSÁK
– most kivételesen kedden! –

Ilyen „para-ír” film volt a kilencven évek nagy filmsikere, az angol Stephen Frears teljességgel ír szellemű, ír produkcióban és Írországban forgatott vígjátéka, az 1993-ban készült The Snapper, mely annak idején Méregzsák címmel ment a magyar mozikban. Roddy Doyle, a neves ír kortárs-szerző regényének a megfilmesítése, Doyle un. Barrytown-trilógiájának, egy képzeletbeli dublini külvárosban játszódó három regénynek a második darabja, 1990-ben jelent meg. Sikeres film készült a két másik regényből is: a trilógia első darabjából,  The Commitments-ből (1987 – A Commitments) filmváltozatát Alan Parker rendezte (1991), a The Van-t (1991 – A furgon) a Méregzsák  után Stephen Frears vitte vászonra 1996-ban.
Két kópiánk van: eredeti nyelvű, angol felirattal, illetve magyar szinkron-változat. Eldönthetjük, melyikre vagyunk kíváncsiak, de az is megoldható, hogy párhuzamosan vetítjük mindkettőt (persze külön-külön teremben).

VOLTA CINEMATOGRAPH – ezen a néven nyílt meg 1909. december 20-án az akkor még brit fennhatóság alatt álló Írország első filmszínháza. Egy ekkor már évek óta Triesztben élő ír fiatalember, bizonyos James Joyce üzleti vállalkozása volt, aki a mozi beindítása céljából látogatott haza szülővárosába, Dublinba. Ám az üzlet hamarosan csődbe ment, Joyce eladta a Voltát, és visszatért az akkor még osztrák-magyar Triesztbe.
Hogy később miként alakult James Joyce sorsa, miként lett belőle az Ulysses és a Finnegans Wake írója, a modernista irodalom emblémája és ikonja, ez közismert. Hogy miként vált Írország érdekessé szinte a kezdetektől a film számára, s miként válhatott az utóbbi harmincegynéhány év során Írország, ha nem is filmes nagyhatalommá, de legalábbis középhatalommá a nemzetközi filmvilágban, evvel a kevésbé ismert és elemzett kérdéskörrel foglalkozik hat részes sorozatunk, ír és „para-ír” filmek megtekintésének és megvitatásának a keretében.

Takács Ferenc kritikus, műfordító, irodalomtörténész, a Magyarországi James Joyce Társaság elnöke. Tarján Tamás napjaink hazai irodalomkritikai gondolkodásának egyik legfontosabb mozgatójaként írja le Takács Ferencet. Mint mondja: „Maga a kritikusi mentalitás van a vérében: a kritizálni necesse est. Mégsem kebelezi be sem a vizsgált művet, sem a nála szellemi lakomává váló elemzés olvasóját. Javaslattevő, orientáló véleményalkotásának iránytűje a sok kontextusú függetlenség”
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2015 május 05

Részletek

Dátum: 2015. 05. 05.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: