VOLTA CINEMATOGRAPH – ÍR FILMKLUB TAKÁCS FERENC VEZETÉSÉVEL

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

VOLTA CINEMATOGRAPH – ÍR FILMKLUB TAKÁCS FERENC VEZETÉSÉVEL

CAROL REED: ODD MAN OUT / EGY EMBER LEMARAD
– a Magyarországi James Joyce Társaság és a Magyar Yeats Társaság támogatásával –

VOLTA CINEMATOGRAPH – ezen a néven nyílt meg 1909. december 20-án az akkor még brit fennhatóság alatt álló Írország első filmszínháza. Egy ekkor már évek óta Triesztben élő ír fiatalember, bizonyos James Joyce üzleti vállalkozása volt, aki a mozi beindítása céljából látogatott haza szülővárosába, Dublinba. Ám az üzlet hamarosan csődbe ment, Joyce eladta a Voltát, és visszatért az akkor még osztrák-magyar Triesztbe.
Hogy később miként alakult James Joyce sorsa, miként lett belőle az Ulysses és a Finnegans Wake írója, a modernista irodalom emblémája és ikonja, ez közismert. Hogy miként vált Írország érdekessé szinte a kezdetektől a film számára, s miként válhatott az utóbbi harmincegynéhány év során, ha nem is filmes nagyhatalommá, de legalábbis középhatalommá a nemzetközi filmvilágban, evvel a kevésbé ismert és elemzett kérdéskörrel foglalkozunk a tavaszi szezon folytatásaként további három alkalommal, ír és „para-ír” filmek megtekintésének és megvitatásának a keretében.

 

Első alkalommal az angol filmrendező-klasszikusnak, Carol Reednek az Odd Man Out (1947) című „para-ír” munkáját nézzük meg. Az eredeti helyszínen, Belfastban leforgatott IRA-film hol az Egy ember lemarad, hol A számkivetett címet kapja, amikor nálunk (nagyon ritkán) levetítik. Van belőle szinkronizált változatunk és eredeti angol nyelvű kópiánk angol felirattal. A szokásos szavazással dönthetünk, melyiket nézzük meg.
Egy ember lemarad /Odd Man Out/ – fekete-fehér angol filmdráma, 115 perc, 1947, rendező: Carol Reed, író: F. L. Green, forgatókönyvíró: R. C. Sherriff, zeneszerző: William Alwyn, operatőr: Robert Krasker, vágó: Fergus McDonell, szereplők: Johnny McQueen – James Mason, Lukey – Robert Newton, Kathleen Sullivan – Kathleen Ryan, Pat – Cyril Cusack, Shell – Peter Judge

Takács Ferenc kritikus, műfordító, irodalomtörténész, a Magyarországi James Joyce Társaság elnöke. Tarján Tamás napjaink hazai irodalomkritikai gondolkodásának egyik legfontosabb mozgatójaként írja le Takács Ferencet. Mint mondja: „Maga a kritikusi mentalitás van a vérében: a kritizálni necesse est. Mégsem kebelezi be sem a vizsgált művet, sem a nála szellemi lakomává váló elemzés olvasóját. Javaslattevő, orientáló véleményalkotásának iránytűje a sok kontextusú függetlenség”
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2015 október 07

Részletek

Dátum: 2015. 10. 07.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: