ZSÖLLYE

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ZSÖLLYE

Vendégeink: BÁNFALVI ESZTER színész és BABICZKY TIBOR író

Zsöllye című sorozatunkban (az eddigi esteken) egy-egy népszerű színészünket (Molnár Piroskát, Galkó Balázst, Fullajtár Andreát) meghatározó irodalmi élményeiről faggatta egy-egy íróbarát (Sára Júlia, Péntek Orsolya, Darvasi László). Most eltérünk ettől a hagyománytól: a további esteken vendégeink mindkét szerepet betöltik, tehát egymást faggatják, beszéltetik. Planetáris irodalomórát tervezünk, vagyis bárhonnan bárhová eljuthatunk térben, időben. A lényeg: a szóba kerülő művek és alkotók iránti feltétlen szeretet, hogy ne mondjuk, rajongás. Az est nagy kérdései lehetnek: pl. mely ifjúkorban olvasott művek hatására váltak vendégeink olvasó emberré? Egyéb nagy állomások: a serdülőkor nagy könyvei, aztán az érett fővel begyűjtött katarzisok, stb. Hogy volt-e olyan könyv, mű, ami a színész-, ill. az írói mesterség felé nyitott számukra utat? Hogy mostanában mi ’frisset’ olvastak, ami mindezekhez felér?
Terveink szerint a beszélgetés menetét felolvasások tagolják majd.

Bánfalvi Eszter (Budapest, 1979) magyar színésznő. Tanulmányait a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban kezdte, Kansasben folytatta és a Városmajori Gimnáziumban érettségizett. 1999-2001 között stúdiós volt az Új Színházban, 2001-2003 között ugyanitt gyakorlatos színész; eközben minden évben felvételizett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. 2003-tól 2007-ig a járt az intézménybe, zenés színész osztályban. Tanárai Ascher Tamás és Novák Eszter voltak. Pályájának legfontosabb állomásai: Ódry Színpad, HOPPart Társulat, Nemzeti Színház, Centrál Színház, Kőszegi Várszínház, Jurányi Inkubátorház. A 2014/15-ös évadtól a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának tagja.

Babiczky Tibor (Székesfehérvár, 1980) magyar költő, író, szerkesztő, újságíró. 1999 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-angol szakos hallgatója volt. 2006 és 2008 között a Nyitott Műhelyben a Késelés villával című irodalmi sorozatot szervezte és vezette Tomaji Attila, majd András László társaságában. 2007-től néhány éven át a HVG Könyvek szerkesztője, 2007-2009 között a Magyar Narancs újságírója volt. 2008-tól az Árgus című folyóirat versrovatának szerkesztője. Publikációi jelennek meg például a Holmiban, a Vigiliában, a Beszélőben és a Mozgó Világban. Az Élet és Irodalom, a Heti Válasz és a Népszabadság külsős munkatársa. Versei megjelentek angolul, csehül, franciául, görögül, horvátul és lengyelül. 2015-ben Margó-díjra jelölték, ahol bejutott a kuratórium (Péterfy Gergely, Gaborják Ádám, Kollár Árpád, Valuska László) által három legjobbnak ítélt végső jelölt közé.
Istenek vagytok, versek, Püski Kiadó, 1999
A felvezető kör, versek, Parnasszus Könyvek, 2001
Levegővétel, versek, Alexandra Kiadó, 2007
A jóemberek, versek, Magvető Könyvkiadó, 2011
Magas tenger, regény, Magvető Könyvkiadó, 2014
Kivilágított ég, versek, Magvető Könyvkiadó, 2015
Az est az NKA támogatásával jött létre.
Ajánlott támogatás: 500 Ft

2016 szeptember 07

Részletek

Dátum: 2016. 09. 07.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: