AZ ÍRÓ MOZIJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

AZ ÍRÓ MOZIJA

SZŐTS ISTVÁN: EMBEREK A HAVASON

 

– Bereményi Géza választása, a vetítés utáni beszélgetést vezeti: Jánossy Lajos –

 

 

Kalapban látjuk… (Bereményi Gézát)

 

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

 

 

Emberek a havason – fekete-fehér, magyar filmdráma, 103 perc, 1942, rendező: Szőts István, író: Nyírő József, forgatókönyvíró: Szőts István, zeneszerző: Farkas Ferenc, operatőr: Fekete Ferenc, szereplők: Görbe János (Gergely), Szellay Alice (Anna), Ferenczi Péterke (Gergő, a gyermekük), Bihari József (Üdő Márton), Makláry János (kalauz)

Erdélyi havasok. Felhők, fenyők, kis ház. Itt él Csutak Gergely székely favágó a feleségével, Annával és Gergővel, a kisfiúkkal. A táj szépsége, a természet közelsége mégsem hoz töretlen boldogságot. A szép fiatalasszonyra szemet vet a munkaadó, míg férje távol van. Anna elmenekül, de a szakadékba zuhan. Gergely halálos bosszút áll. Bebörtönzik, de amikor lehull a hó és jön a karácsony, megszökik, hogy ajándékot adhasson a kisfiának, a kicsi Gergőnek…

Sorozatunk 2011. január 21-én, a Magyar Kultúra Napja előestéjén kezdődött (Bódy Gábor: Nárcisz és Psyché), februárban Esterházy Péter (Gothár Péter: Ajándék ez a nap, 1979), márciusban Spiró György (Andrzej Wajda: Menyegző, 1972), áprilisban Marno János (Joel Coen, Ethan Coen: Barton Fink, 1991), májusban Takács Zsuzsa (Tomás Gutiérrez Alea és Juan Carlos Tabío: Eper és csokoládé), szeptemberben Bereményi Géza (Szőts István: Emberek a havason) volt a vendégünk egy-egy kedves filmmel. Az írókkal – és a közönséggel – minden alkalommal a Litera szerkesztői beszélgetnek.

A sorozat következő eseményei:

November 23. – Vathy Zsuzsa – Francois Truffaut: Jules és Jim

December 21. – Csaplár Vilmos – Pálfi György: Hukkle

 

Az est a MASZRE támogatásával jött létre: www.maszre.hu

 

Balépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2011 október 26

Részletek

Dátum: 2011. 10. 26.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: