AZ ÍRÓ MOZIJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

AZ ÍRÓ MOZIJA

SUSANNE BIER: HOGY SZERETSZ?

– Karafiáth Orsolya választása, a vetítés utáni beszélgetést vezeti: Szekeres Dóra

 

 

Karafiáth Orsolya /fotó: Burger Barna/

 

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

 

 

Hogy szeretsz? – Mads Mikkelsen és Sonja Richter

 

 

Hogy szeretsz? /Elsker Dig For Evigt / – színes, magyarul beszélő, dán filmdráma, 113 perc, 2002 (12)

Rendező: Susanne Bier, forgatókönyvíró: Susanne Bier, Anders Thomas Jensen, zeneszerző: Jesper Winge Leisner, operatőr: Morten Soborg, jelmeztervező: Stine Gudmundsen-Holmgreen, producer: Vibeke Windelov, Jonas Frederiksen, látványtervező: William Knuttel, vágó: Thomas Krag, Pernille Bech Christensen, szereplők: Sonja Richter (Cacilie), Mads Mikkelsen (Niels), Nikolaj Lie Kaas (Joachim), Paprika Steen (Marie), Birthe Neumann (Hanne), Ulf Pilgaard (Thomsen), Anders Nyborg (Robert), Philip Zandén (Tommy), Stine Bjerregaard (Stine).

Mi történik, ha minden, amit állandónak hittünk és magától értetődőnek vettünk, hirtelen köddé foszlik?

A Hogy szeretsz? című film négy emberről – két párról – szól, arról, hogy milyen váratlanul és készületlenül éri őket, amikor az élet törékenységével szembesülnek. Hogyan reagálnak? S szerelmük kiállja-e a szakítópróbát? Cecilie (Sonja Richter) és Joachim (Nikolaj Lie Kaas) fiatalok és szerelmesek. Készülnek összeházasodni, előttük áll az élet. De a dolgok rosszra fordulnak, és hirtelen minden a feje tetejére áll. Nem csak Cecilie és Joachim számára változik meg minden, hanem Marie (Paprika Steen) és Niels (Mads Mikkelsen) életében is. A kapcsolatok addig átlagos szövésű szálai egy baleset következtében teljesen összekuszálódnak. Joachim lebénul, menyasszonya, Cecilie pedig beleszeret annak a nőnek a férjébe, Nielsbe, aki a balesetet okozta…

A filmben idő és tér lényegtelenné válik; a rendezőnő – aki egyúttal a film írója is – finom módszerekkel mutat rá az emberi kapcsolatok bonyolultságára és fontosságára. A Hogy szeretsz? a Dogma-filmek vonulatába tartozó alkotás.

A filmről bővebben: http://www.port.hu/hogy_szeretsz_elsker_dig_for_evigt/pls/fi/films.film_page?i_film_id=57160&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_where=2&i_topic_id=2

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=JyFbSMfEOhA

Sorozatunk 2011. január 21-én, a Magyar Kultúra Napja előestéjén kezdődött (Bódy Gábor: Nárcisz és Psyché), februárban Esterházy Péter (Gothár Péter: Ajándék ez a nap, 1979), márciusban Spiró György (Andrzej Wajda: Menyegző, 1972), áprilisban Marno János (Joel Coen, Ethan Coen: Barton Fink, 1991), májusban Takács Zsuzsa (Tomás Gutiérrez Alea és Juan Carlos Tabío: Eper és csokoládé) volt a vendégünk egy-egy kedves filmmel. Az írókkal – és a közönséggel – minden alkalommal a Litera szerkesztői beszélgetnek.

A sorozat következő eseményei:

Október 26. – Bereményi Géza – Szőts István: Emberek a havason

November 23. – Vathy Zsuzsa – Francois Truffaut: Jules és Jim

December 21. – Csaplár Vilmos – Pálfi György: Hukkle

 

Az est a MASZRE támogatásával jött létre: www.maszre.hu

 

Balépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2011 szeptember 28

Részletek

Dátum: 2011. 09. 28.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: