KAMARAMŰHELY és SZÜLINAPI KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KAMARAMŰHELY és SZÜLINAPI KONCERT

NIGUN 10

 

– vendég: MATT DARRIAU (Klezmatics) –

 

 

Darriau és Párniczky

 

A Nigun zenekar megalapításának tizedik évfordulóját ünnepli az idén. Egy koncerttel tervezik felidézni az elmúlt tíz év legjobb pillanatait. Párniczky András legújabb kompozíciói mellett elhangzanak majd azok a dalok, amik leginkább jellemezték eddig a zenekart.

A Nigun-t Párniczky András gitáros, zeneszerző alakította meg 2001-ben. Európai jazz zenekarként egyedülálló, hogy a Nigun a Közép-kelet európai zsidó zenét tartja eredőjének. A végeredmény, hogy zenéjükben a spirituális erőt hordozó hagyomány és a modern jazz egységgé olvad. A Nigun mindig is átlépte a műfaji határokat, leginkább a Klez-jazz írja le, milyen irányba gondolkoznak, ám zenéjüket legalább ennyire jellemzi a kreativitás és a színpadon spontán születő pillanatok varázsa.


Rendszeresen alkotnak közösen vendégszólistákkal, ennek tanúsága a 2006-ban megjelent harmadik lemezük, Daniel Zamir Izraeli szaxofonos közreműködésével (Bale Kulturnik, Etnofon Kiadó). 2006-ban, a Művészetek Palotájában a zenekar tagjai részt vettek John Zorn Cobra című darabjának első és azóta is egyetlen magyarországi előadásában a szerző irányításával. Az elmúlt években felléptek Steven Bernstein trombitással is aki a Sex Mob zenekar vezetőjeként a New York-i jazz élet egyik meghatározó alakja.

Az amerikai fúvós hangszereken játszó Matt Darriau-val először 2007 júliusában játszottak együtt a Művészetek Palotájában. Ezt azóta számos közös fellépés követte többek között a Bécsi Sargfabrikban, a Millenárison, a Pécsi Trafikban, a Sirályban, valamint egy rövid Vajdasági turné állomásain.

Darriau egyike azon zenészeknek akik, elsőként ötvözték a jazzt, balkáni,mediterrán és klezmer zenei elemekkel. Amellett, hogy nem egyszer hallhattuk kísérletező szellemű zenei környezetben tagja az igen népszerű, Grammy díjas Klezmatics zenekarnak. Az általa vezetett együttes a Paradox Trio (kiadója az Enja Records) különösen is befolyásolta a New York-i ’downtown’ zenei színterét a ’90-es években. Egyformán ismert és elismert klarinétosként és szaxofonosként is.

A JAZZIZ szakújság Matt Darriau-t beválasztotta az elmúlt huszonöt év 150 legbefolyásosabb jazz zenésze közé, külön hangsúlyozva, hogy ő emelte be a balkáni ritmusokat a jazz-be. Zenélt többek között Charlie Haden, Dave Douglas, Oliver Lake, Marc Ribot, Brad Shepik, David Byrne, Anthony Coleman, Itzak Perlman, Bojan Z. és Theodosii Spassov társaként.

Az esten fellépnek:

Matt Darriau – klarinét, kaval

Párniczky András – gitár

Bede Péter – szaxofon

Nagy Péter – bőgő

Jeszenszky György – dob

 

A koncert az Artisjus támogatásával jött létre:

 

www.artisjus.hu

 

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Lili)

2011 szeptember 29

Részletek

Dátum: 2011. 09. 29.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: