AZ ÍRÓ MOZIJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

AZ ÍRÓ MOZIJA

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely közös szervezésében

 

SPIRÓ GYÖRGY bemutatja ANDRZEJ WAJDA: MENYEGZŐ című filmjét

 

– a vetítést követően az íróval SZEKERES DÓRA, a litera.hu munkatársa beszélget –

 

 

Sorozatunk első rendezvényein Esterházy Péter, Spiró György és Takács Zsuzsa választott filmjei láthatóak

 

Menyegző (Wesele) – színes, magyarul beszélő, lengyel filmdráma, 102 perc, 1972, rendező: Andrzej Wajda, író: Stanislaw Wyspianski, forgatókönyvíró: Andrzej Kijowski, zeneszerző: Czeslaw Niemen, Stanislaw Radwan, operatőr: Witold Sobocinski, jelmeztervező: Krystyna Zachwatowicz, vágó: Halina Prugar-Ketling, szereplők: , Ewa Zietek (menyasszony), Daniel Olbrychski (vőlegény), Andrzej Lapicki (költő), Wojciech Pszoniak (újságíró), Maja Komorowska (Rachel), Franciszek Pieczka (Czepiec), Emilia Krakowska (Marysia)

A krakkói Miasszonyunk templom elől lakodalmas menet indul el feldíszített fogatokon egy tanyasi lakba. A vendéglátónál rengeteg az ennivaló, vodka, a táncosok is megtették a magukét – a felhevült és sokszínű tömeg tolong, a parasztok féktelenül mulatnak, a városiak különhúzódnak, szónokolnak, vitatkoznak. Aztán leszáll az éj és a félhomályos kertek és termek mintegy drámai arénaként fogadnak magukba fantomokat, kísérteteket – a történelem, az irodalom vagy a képzőművészet ismert alakjait – melyek, mintegy a hősök vízióiként jelennek meg, ijesztő látomások és a társadalmi valóság összeütközéseként. A kábult álmodozásban lévő esküvői tömeget felveri az a hír, hogy a megosztott Lengyelország közeli határán egymással szemben állnak az ellenséges csapatok. A kezdeti lázas, felkelésre sarkalló készülődés, az aranykürt szavának ébresztése apatikus, lassú körtáncba fullad, az embereket beborítja a hajnali sűrű köd… A Menyegző eredetileg színdarab, melyet Stanislaw Wyspianski írt 1901-ben. A lengyel kulturális örökség részeként számontartott mű iskolai kötelező olvasmány, szavait, dialógusait a mindennapi szóhasználat is idézi, a történelmi célzások a lengyel történelmi eseményekre vonatkoznak, a kísértetek a lengyel irodalom és művészet ismert alakjai.

 

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubot indított. Kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal.

A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak majd filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

Sorozatunk első rendezvényein Esterházy Péter, Spiró György és Takács Zsuzsa választott filmjei láthatóak majd, az írókkal – és a közönséggel – a Litera szerkesztői beszélgetnek.

Sorozatszerkesztő: Bán Magda és Nagy Gabriella

Bővebben: www.litera.hu

Az est a MASZRE támogatásával jött létre: www.maszre.hu

Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2011 március 23

Részletek

Dátum: 2011. 03. 23.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: