BIBLIAI TÖRTÉNETEK – ELMARAD!

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BIBLIAI TÖRTÉNETEK – ELMARAD!

Az eseményt – a jól ismert okból – későbbre halasztjuk!

AZ ÉN ALEF-em
A héber ABC első betűje nagy szerepet kapott a Szináj hegyi Tóra-adásban. Átélhető-e érzékeinkkel a Kinyilatkoztatás?
– sajátélményű kreativ workshop sorozat Kelemen Katalin rabbi és Kass Eszter festőművész vezetésével –


Szináj hegy

A közismert bibliai narratívák máig tartó elevenségét a leírásukat követő korokban folyamatosan köréjük épülő szubjektiv rabbinikus interpretációk: midrások biztosítják. Foglalkozásainkon az egyes tórai szövegek elemzése és a témát illusztráló vizuális műalkotások bemutatása inspirációul szolgál kinek-kinek saját, személyes “kézműves midrása” elkészítéséhez, melyet a művek bemutatása követ. A workshopok sem előzetes teológiai tudást, sem művészi készséget nem igényelnek. A legegyszerűbb technikával: szines papírok tépkedésével és ragasztásával készülő művek telítődnek meg szimbolikus tartalommal. Sorozatunkat azok számára ajánljuk, akik nyitottak arra, hogy a hagyomány szövegein keresztül új módon tapasztalják meg önmagukat és a világot.
A négyrészes sorozat további alkalmai:
3. Április 21: Kiszakadás az Édenből
Ádám egy napja: az állatokkal, feleségével, a földdel és Istennel való kapcsolata mintát nyújt számunkra saját individualizációnkhoz, különböző életszakaszaink megéléséhez. (1. Mózes, 2-3. fejezetek)
4. Május 19: Izsák megkötözése
A héber Biblia legfelkavaróbb, máig legtöbbet vitatott története. (1. Mózes 22. fejezet)


Kelemen Katalin                                             Kass Eszter

Kelemen Katalin Magyarország első női rabbija. Irodalom- és nyelvtanári képesítést szerzett, majd Londonban, a Leo Baeck College-ban avatták rabbivá 1998-ban. Itthon ez a pálya csak férfiak számára elérhető. 1992-ben részt vett a holokauszt utáni első hazai reform zsidó közösség, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség megalakításában, amely azóta is az ő szellemi vezetésével működik, jelenleg a Bálint Házban. Publikációi főként a progresszív zsidóság teológiai kérdéseit és a női zsidószerepek témáját érintik.
Legfőbb erőforrásaim, amelyeket másoknak is szeretnék átadni: együttérzés, szeretet, közösség, öröm, szépség, humor, játékosság, elköteleződés a világ megjavítására irányuló célok mellett, valamint a szellem szabadsága. /Kelemen Katalin/
Kass Eszter művészcsaládba született, a Magyar Iparművészeti Főiskola Textil Szakán diplomázott 1984-ben, szakmai pályafutását textiltervező iparművészként kezdte. Később olajfestményeket és akvarell képeket kezdett készíteni. Belsőépítész kollégájával közösen dolgozva, több közületi és privát enteriőr számára készített lakástextiliákat, egyedi faliképeket, festményeket. 2004 óta elsősorban művésztanárként dolgozik, az International School of Budapest, két tanítási nyelvű iskolában. Munkáiból számos egyéni kiállítást rendeztek országszerte.
A foglalkozásokat keddi napokon tartjuk. 18.00-20.30 között. A két és fél órás workshop minden egyes mozzanata szorosan épül az előzőre, ezért nyomatékosan kérjük minden résztvevő pontos megjelenését.
Az alkalmankénti belépti díjat: 1400 ft-ot a bejáratnál kérjük fizetni.
A részvétel mielőbbi előzetes regisztrációhoz kötött, az egyes alkalmakra külön-külön lehet regisztrálni Fintalacinál, a nyitottm@gmail.com címen. 15 főben maximáljuk a csoportot.
Eddig regisztráltak:
1. Berecz Barbara
2. Gál Éva
3. Igó Ildikó
4. Tömösváryné Glausius Judit
5. Derzsi Katalin
6. Bánki Vera
7. Kőrösi Anna
8. Arató Dániel
9. Gádor Anna
10. Vág András
11. Vidor Péter
12. Korbai Katalin

2020 március 17

Részletek

Dátum: 2020. 03. 17.
Időpont: 18:00 - 22:00