BORCSÜTÖRTÖK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BORCSÜTÖRTÖK

SYRAH

Egy friss vizsgálatuk szerint a magyarok hatoda tett újévi fogadalmat, ezek fele az egészségére vonatkozót. Akár fogadkozás után, akár anélkül, a Nyitott Műhelyben 2008-ban is sokat tehetünk az egészségünkért.

E napon például kitűnő sirázokat kortyolgathatunk (hogy ez a megfelelő név-e vagy a shiraz, esetleg a syrah változat, még nem tujuk, de Wonke Péter, az est kalauza el fogja mondani (bár, egyelőre ő is vegyesen használ a háromból kettőt). A névre egyébként hallottam már olyan magyarázatot, hogy egyszerűen Perzsia Siráz nevű tartományáról, mint őstermőhelyről van szó, olyat is, hogy ez a szőlőfajta ugyan francia, de a sirázi fűszerek íze jellemző rá, s még egy harmadikat is, amit elfelejtettem. A Cavintonomat bevenném az első korttyal, de akkora már Péter alighanem megmondja a helyes megoldást.

Nyugaton a vörösök között a siráz most talán olyan népszerűségnek örvend, mint hajdanán a fehér műfajban a chardonnay. Az utóbbi években néhány magyar borász is próbálkozik ezzel a kellemes, bársonyos, zamatos fajtával.

A borok listája:

– Lesence Shiraz Rose 2006

– Gál Tibor Syrah-Merlot 2005 Eger

– Weninger Syrah 2004 Sopron

– Heimann Syrah 2006 Szekszárd

– Vesztergombi Shiraz 2006 Szekszárd

– Jandl Kálmán Syrah és Cabernet Sauvignon Cuvée

– Bock Syrah

– Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2003 Ausztrália

– Lindemans Bin 50 Shiraz 2006 Ausztrália

– Feind Borház Shiraz 2006 (Pannon bormustra csúcsbora)

Wonke Péter, akit nyilván sokan ismertek a korábbi kóstolókról, nekem kedves vitorlástársam, de ebben nem merülnek ki az erényei. Végzett vállalkozási akadémiát és pécsi közgázt, ami azonban a mi önző szempontunkból sokkal fontosabb, hogy képzett sommelier: akár a Greshamben is elláthatná tanácsokkal a vendégeket, hogy milyen étekhez, milyen hangulathoz milyen bort válasszanak. 2003-tól kezdve a patinás Terézvárosi Borrend tagja, és főleg velük vett részt számtalan borkóstolón. Ismeri Magyarország legfontosabb pincéit, sőt, még kevésbé fontosakat is, s ha külföldön jár, ott is kóstolgat: meglátogatott számos olasz pincét, de még libanoniakat is.

2006. novemberében Bárány István gyorstalpalójával indult a Nyitott Műhely borkóstolási sorozata. Minden ilyen estén velünk van legalább egy élő borkalauz, aki az általa válogatott borok világát segít fölfedezni. Egytől egyig érdekes emberek, lebilincselő előadók és nem utolsó sorban kitűnő borértők. Borok, poharak és más túrafölszerelések a helyszínen várnak. Mivel a jó italok sajnálatos módon nem olcsók, a résztvevőktől a költségekre pénzt szeretnék bevasalni, ráadásul előre. Ez a pénz kizárólag a felmerülő költségek (poharak, bor, rágcsálnivaló) fedezését szolgálja. Kalauzainkat szeretettel látjuk vendégül az esték mindegyikén.

Mivel a létszám limitált, előzetes bejelentkezés szükséges az a.loke@hvg.hu címen.

Lőke András, az estek szervezője

2008 január 10

Részletek

Dátum: 2008. 01. 10.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: