BRESSON FILMKLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BRESSON FILMKLUB

Az ötéves Szerzői Filmklub 2011-2012-ben bemutatja:
BRESSON: MOUCHETTE

– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –

Bresson és Nadine Nortier a forgatáson

A Francia Új Hullám Kiadó tavaly szeptemberben megjelentetett könyvéhez (Paul Schrader: A transzcendentális stílus a filmben – Ozu/Bresson/Dreyer; Szerzőifilmes Könyvtár 2. kötet) kapcsolódóan a Szerzői Filmklub szervezésében a nagysikerű Ozu-sorozatot folytatva újabb filmvetítés-sorozatot szervez 2012. tavaszán a budai Nyitott Műhelyben: “A transzcendentális stílus a filmben: Robert Bresson” címmel.
A filmvetítések előtt rövid bevezető, majd a film után beszélgetésre lesz lehetőség. Sőt, azok számára, aki a témával még otthon is foglalkozni szeretnének a Francia Új Hullám Kiadó jóvoltából a helyszínen kedvezményesen lesz megvásárolható a sorozathoz kapcsolódó, magyar nyelven először megjelent 1972-es Paul Schrader kötet a transzcendentális filmstílusról.

Mouchette – fekete-fehér, feliratos, francia filmdráma, 78 perc, 1967 , rendezte: Robert Bresson, író: Georges Bernanos, forgatókönyvíró: Robert Bresson, zeneszerző: Jean Wiener, operatőr: Ghislain Cloquet, vágó: Raymond Lamy, szereplők: Nadine Nortier (Mouchette), Jean-Claude Guilbert (Arséne), Paul Hébert (az apa), Maria Cardinal (az anya), Jean Vimenet (Mathieu)
“Mouchette napvilágra hozza a mindenütt ottlévő gonoszt” (Bresson), de nem a szokásos, szánalomraméltó áldozata a társadalomnak. Ez az iskolakerülő gyereklány könyörtelenül és indokolatlanul, velejéig rossz. Mikor a vadorzó, akihez a vihar elől menekült, a szállásért cserébe megerőszakolja, Mouchette a fertelmesen visszataszító férfit gyilkosnak hiszi, s szinte önként adja oda magát neki. Amint rájön, hogy a férfi nem gyilkos, csak szánalmas hazug, beteges képzelgő, lelkileg összeomlik. “Mouchette halála a filmművészet legtitkosabb jelenetei közül való, talán már túl van a csenden is. Fehér kendőt terít a vállára, belegöngyölődik, majd legurul a folyópart lejtőjén… Harmadszorra belezuhan a vízbe. Csobbanás képen kívül, a kamera nem követte. Csak most fogjuk fel, mi történt.” (Bikácsy Gergely)

Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Horváth György)

2012 április 27

Részletek

Dátum: 2012. 04. 27.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: