BUDAPEST KÖR 160. TALÁLKOZÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BUDAPEST KÖR 160. TALÁLKOZÓ

AZ EURÓPAI UNIÓ 2020 UTÁN
Milyen Kohéziós Politika várható? Mi az EP választás jelentősége?
– előadók: Matkó Márton és Kugyela Tamás –


A tisztán nemzetállami Európa hipotetikus térképe.

Eredményesebbé lehet-e tenni az EU kohéziós politikáját, és ha igen, hogyan? Amit itthon egyszerűen csak „EU-s pénzeknek” nevezünk, amögött egy több mint 40 éve folyamatosan fejlődő európai regionális politika áll. Miközben az Európai Parlament és a Tanács épp most kezd egyeztetni a 2020 utáni kohéziós politika keretjogszabályairól, érdemes áttekintenünk, hogyan alakult ennek cél és eszközrendszere az évtizedek során, milyen eredményeket tud(ott) felmutatni, és – az EU-s költségvetési vita tükrében – mi várható 2020 után. Milyen érdekek feszülnek egymásnak, és kik a meghatározó szereplők? Hogyan befolyásolhatják a végeredményt a májusi európai parlamenti választások?
És ha már az EP választásoknál tartunk… az idei Európai Parlamenti választást sorsdöntőnek szokták hívni az EU jövője szempontjából. A magyar kormány arra számít, hogy a nemzetállamok Európájának hívei kerülnek többségbe a föderalista unió támogatóival szemben. A magyar pártok is ezt a szembenállást fogják kidomborítani a kampányukban. Milyen változásokra számíthatunk valójában? És van-e értelme az ellenzéki összefogásnak az EP-választáson?
Marci a Budapest Kör lelkes külső tagja, aki Brüsszelben él és dolgozik. 2013-ig az NFÜ-ben igazgatta a regionális programokat, utána az Európai Bizottságnál (DG REGIO) a város- és területfejlesztési eszközökkel foglalkozott, 2016 ősze óta pedig a EUROCITIES-nél koordinálja a kohéziós politikát és a nagyváros-térségi együttműködést.
Tamás öt éve az Index.hu EUrologus rovatának brüsszeli tudósítója. Korábban dolgozott az Európai Parlamentben és az EU Tanácsának 2013. első félévi elnökségében.
Várunk mindenkit szeretettel:
Marci, Tamás és Iván
A Budapest Kör találkozóira a „Chatham House” szabályok érvényesek

Tosics Iván                                                                                Iván Tosics

Városkutatás Kft                                           Metropolitan Research Institute
2019 február 11

Részletek

Dátum: 2019. 02. 11.
Időpont: 18:30 - 20:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: