DEVILLE FILMKLUB 8.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DEVILLE FILMKLUB 8.

A Szerzői Filmklub 2015-ben bemutatja: Titkos találkozások a kékruhás növel, avagy Michel Deville (1931-), az örök libertinus” című sorozatának a keretében:

RAPHAEL, AVAGY A KICSAPONGÓ
– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –

Michel Deville mint amatőr kezdte pályáját, majd 1951-1958 között Henri Decoin asszisztense volt több mint egy tucat filmnél. Később J. Meyer technikai munkatársa, amikor az a Comédie Francaise előadásában kamera elé vitte Moliére Úrhatnám polgárát és Beaumarchais komédiáját, a Figaro házasságát. Mint önálló alkotó 1961-ben mutatkozott be egy mai lélekelemző történettel (Ma este vagy soha; 1961), amelynek főszerepét Anna Karina és Claude Rich játszotta. Általában a könnyű komédiák elegáns mestere. Naálunk is nagy sikerrel vetítették A Mona Lisa tolvaja (1966) derűs történetét Marina Vlady és George Chakiris-szel. 1978-ban készült Az 51-es dosszié, amellyel César-díjat nyert. 1986-ban filmrendezőként is César-díjban részsült a Nyakunkon a veszély című filmjéért.
“Michel Deville a francia film Marivaux-ja. Színháztörténész legyen a megmondhatója, mikor volt utoljára fényes Marivaux-bemutató Magyarországon. Pedig boldog és irigylésre méltó közönség, mely ezen az írón mulathat. […] Kicsit émelyítő és tolakodó magyar címmel (Ártatlan gyönyör) egy minőségére eddig is igényes „kismester” legjobb filmje, A felolvasónő mostanában kerül a magyar mozikba. A film túl csendes, túl szellemes és túl ízléses ahhoz, hogy sikere legyen. Talán a kritika! – gondolnánk, bár reményeinket lohasztja, hogy Deville-nek már jónéhány nálunk bemutatott filmje makacsul elkerülte a kritika figyelmét: sem A kékruhás nő, sem Az 51-es dosszié, sem a Kölyökbanda nem találtatott méltónak igényes bírálatra.” (in: Bikácsy Gergely: Titkos találkozások a kékruhás nővel, Filmvilág 1989/9. pp. 16-21.)

Raphaël, avagy a kicsapongó (Raphaël ou le débauché)– szines francia filmdráma 1971, 100 perc, rendező: Michel Deville, forgatókönyv: Nina Companeez, szereplők: Françoise Fabian – Aurore, Brigitte Fossey – Bernardine, Jean Vilar – Horace, Maurice Ronet – Raphaël de Lorris, Isabelle De Funès – Émilie
Raphael (Maurice Ronet), akit gyerekkorában örökbefogadott de Lorris család, ezáltal megadatott neki hogy úgy játsszon az úri kisasszonyokkal, ahogy csak a kedve tartja. Éhsége sosem csillapodik, még akkor sem, mikor az egyik megunt kedvese, Francesca felakasztja magát. Már másnap reggel a misén a megözvegyült Aurornak (Francoise Fabian) teszi a szépet. Most talán Raphaelnek nincs is olyan könnyű dolga, az asszony elcsavarta a fejét, viszont neki esze ágában sincs feladni bohém életvitelét…
“A valódi szerelem persze tabu a libertinus számára: ezért kell meghalnia Valmont vikomtnak, csakúgy, mint Raphaelnek, Deville szokatlanul komor hangvételű 1971-es filmje címszereplőjének: amikor ráébred szerelme kilátástalanságára, és nincs szíve saját nívójára lerántani az imádott asszonyt, a méltósággal fogadott, önkéntes halál bizonyul az egyedüli kiútnak. Ám miként a szeretkezés, a halál is csak annyiban érdekes, amennyiben beszélni lehet róla: Raphaelt, a gyötrődő, züllött aranyifjút a saját maga által felfogadott bérgyilkos lövi agyon az egybegyűlt előkelő társaság szeme láttára. Van, aki azért hal meg, mert nem képes feláldozni libertinus elveit, míg a másik bármit feláldozna, hogy libertinus lehessen, mint A veszett birka (1974) [tervezett vetítés: 2016. január] című szatirikus tragikomédia főszereplője…”
(in: Veres Zsuzsanna: Az örök libertinus, http://archivum.magyarhirlap.hu/hullamter/az_orok_libertinus.html)

* * *
december 4. A kékruhás nő (1973, fsz.: Michel Piccoli) mf.
2016. január 8.. A veszett birka (1974, fsz.: Jean Birkin) mf.
február 5. Gilles Perrault: Az 51-es dosszié (1978)
március 4. (Tisztelgés Jacques Rivette előtt) Titkos utazás (1980, fsz.: Geraldine Chaplin) mf.
április 1. Patricia Highsmith: Mély vizek (1981, fsz.: Izabelle Hupper)
május 6.. Kölyökbanda (1983)
szeptember 2. Veszély a lakban (1985, fsz.: Michel Piccoli)
(Nyári vetítések…)
október 7. A felolvasónő (1988, fsz.: Miou-Miou)
november 4. Nyáréjszaka a városban (1990) mf.
A sorozat kísérőkiadványaként a Francia Új Hullám Kiadó gondozásában készül a Szerzőifilmes Füzetek 1. száma Michel Deville filmrendezőröl!
A filmklub előtt és után a Francia Új Hullám Kiadó első magyar nyelvű Godard-tanulmánykötete kedvezményesen 2.500Ft-ért vásárolható meg: JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása (Szerzőifilmes Könyvtár 3. kötet) címmel.
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2015 november 06

Részletek

Dátum: 2015. 11. 06.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: