DEVILLE FILMKUB 16

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DEVILLE FILMKUB 16

A Szerzői Filmklub 2015-ben bemutatja: Titkos találkozások a kékruhás növel, avagy Michel Deville (1931-), az örök libertinus” című sorozatának a keretében:

A FELOLVASÓNŐ
– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –

Michel Deville mint amatőr kezdte pályáját, majd 1951-1958 között Henri Decoin asszisztense volt több mint egy tucat filmnél. Később J. Meyer technikai munkatársa, amikor az a Comédie Francaise előadásában kamera elé vitte Moliére Úrhatnám polgárát és Beaumarchais komédiáját, a Figaro házasságát. Mint önálló alkotó 1961-ben mutatkozott be egy mai lélekelemző történettel (Ma este vagy soha; 1961), amelynek főszerepét Anna Karina és Claude Rich játszotta. Általában a könnyű komédiák elegáns mestere. Naálunk is nagy sikerrel vetítették A Mona Lisa tolvaja (1966) derűs történetét Marina Vlady és George Chakiris-szel. 1978-ban készült Az 51-es dosszié, amellyel César-díjat nyert. 1986-ban filmrendezőként is César-díjban részsült a Nyakunkon a veszély című filmjéért.
“Michel Deville a francia film Marivaux-ja. Színháztörténész legyen a megmondhatója, mikor volt utoljára fényes Marivaux-bemutató Magyarországon. Pedig boldog és irigylésre méltó közönség, mely ezen az írón mulathat. […] Kicsit émelyítő és tolakodó magyar címmel (Ártatlan gyönyör) egy minőségére eddig is igényes „kismester” legjobb filmje, A felolvasónő mostanában kerül a magyar mozikba. A film túl csendes, túl szellemes és túl ízléses ahhoz, hogy sikere legyen. Talán a kritika! – gondolnánk, bár reményeinket lohasztja, hogy Deville-nek már jónéhány nálunk bemutatott filmje makacsul elkerülte a kritika figyelmét: sem A kékruhás nő, sem Az 51-es dosszié, sem a Kölyökbanda nem találtatott méltónak igényes bírálatra.” (in: Bikácsy Gergely: Titkos találkozások a kékruhás nővel, Filmvilág 1989/9. pp. 16-21.)

A felolvasónő (vagy Ártatlan gyönyör címen) /La lectrice/ – színes francia vígjáték, 95 perc, 1988, rendező: Michel Deville, író: Raymond Jean, forgatókönyvíró: Michel Deville, Rosalinde Deville, operatőr: Dominique Le Rigoleur, jelmeztervező: Cécile Balme, vágó: Raymonde Guyot, szereplők: Constance/Marie – Miou-Miou, Eric – Régis Royer, Jean/Philippe – Christian Ruché, Coralie – Charlotte Farran, Françoise – Sylvie Laporte, nagypapa – Léo Campion
Constance, a fiatal lány (Miou-Miou) legnagyobb szenvedélye az olvasás. Falja a könyveket, és közben álmodozik. Legtöbbször arról, hogy a hősnő helyére lép, így képzeletben elutazhat a legkülönbözőbb korokba, helyszínekre és csodálatos kalandokban vehet részt. Kezébe kerül “A felolvasónő” című regény, amelynek hősnője Marie, akit mintha róla mintázott volna az író. Nagyon szeret olvasni, ezért elszegődik felolvasónőnek. A fikció és a valóság bonyolultan összekeveredik, Constance meglepő kalandokba bonyolódik…
Díjak, jelölések:
César-dj 1989 – Legjobb mellékszereplő színész: Patrick Chesnais
César-díj jelölés 1989 – Legjobb film
César-díj jelölés 1989 – Legjobb rendező: Michel Deville
César-díj jelölés 1989 – Legjobb színésznő: Miou-Miou
César-díj jelölés 1989 – Legjobb mellékszereplő színésznő: Maria Casares
César-díj jelölés 1989 – Legjobb vágás: Raymonde Guyot
César-díj jelölés 1989 – Legjobb eredeti vagy adaptált forgatókönyv: Michel Deville és Rosalinde Deville
César-díj jelölés 1989 – Legjobb díszlet: Thierry Leproust
Cérar-díj jelölés 1989 – Legjobb plakát: Benjamin Baltimore

* * *
További események:
Az októberi vetítés kimarad,
november 4. Nyáréjszaka a városban (1988)
FIGYELEM!
A sorozat kísérőkiadványaként a Francia Új Hullám Kiadó gondozásában készül a Szerzőifilmes Füzetek 1. száma Michel Deville filmrendezőröl!
A filmklub előtt és után a Francia Új Hullám Kiadó első magyar nyelvű Godard-tanulmánykötete kedvezményesen 2.500Ft-ért vásárolható meg: JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása (Szerzőifilmes Könyvtár 3. kötet) címmel.
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2016 szeptember 02

Részletek

Dátum: 2016. 09. 02.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: