KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA
– a svájci BLAUBART TRIO előadásában –

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak, megegyeztek abban, hogy Bartók az a zeneszerző, aki mindegyiküket megszólítja. Zenéjük meseszerű, fantasztikus, néha kicsit sötét, misztikus, szabad – ezekből a jellemzőkből és Bartók iránti vonzalmunkból jött a Kékszakállú név. Elég korán, zenei tanulmányaik során (akkor még külön-külön) ismerkedtek meg Bartók világával, de az operát már együtt, felnőtt fejjel fedezték fel. Mint mesélik, valósággal falhoz vágta őket. „Megrémültünk ettől a sötét, erőteljes, későromantikus elemekkel teli zenétől,  de azonnal tudtuk, hogy ezzel a művel foglalkoznunk kell!” Hosszas munkával és kitartó kísérletezéssel sikerült a teljes szimfonikus zenekarra írt darabot három hangszerre áttenni. A legfőbb dilemmát az okozta, hogy mennyit vehetnek át Bartóktól, hol jöhetnek a szabadabb, improvizációs részek. 2010-ben egy házi koncerten mutatták be az első verziót. Előadásuk különlegessége, hogy míg Bartóknál tragikusan ér véget a történet, a Trio Kékszakállú változatában van egy második rész is. Itt Judit nem áll be a már halott asszonyok közé, fellázad, kezébe veszi az életét, megpróbálja Kékszakállú szemét felnyitni: nézd, lehet másképp is élni! De mindez reménytelen, Kékszakállú nem hallja Judit szavait, a saját világába van bezárva. Judit így kitáncol ebből a világból, hátra hagyja Kékszakállút a magányával.
A Trio előadásában a Kékszakállú herceg vára klarinéton, hegedűn és zongorán szólal meg, fényinstalláció kíséretével.

Trio Blaubart (Zürich)
Manuela Keller
(zongora) a Zürichi Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a New York-i New Schoolban folytatta tanulmányait. Jazz zongorajátékot, majd a Kaliforniai Berkeley Egyetemen zeneszerzést tanult. Ezután hosszabb ideig elektronikus zenével foglalkozott. Zongoratanári tevékenysége mellett színházi előadásokhoz és filmekhez ír zenét. Több zenei projektben tevékenykedik.
Christian Strässle
(hegedű) fő működési területei: kortárs zene, jazz, színház. A Zürichi Zeneművészeti Főiskola hegedű szakán diplomázott, tanári tevékenysége mellett szívesen foglalkozik hangszereléssel. Egyszemélyes zenés Gyermek- és Bábszínházi előadásokat tart.
Chris Wirth
(klarinét) is a Zürichi Zeneművészeti Főiskolán végzett. Zeneakadémiai tanulmányai után intenzíven foglalkozott zeneszerzéssel, improvizációval és hangszereléssel. Saját szerzeményeit bemutató klarinét triója mellett játszott klasszikus zenét a Zürichi Opera Zenekarában, jazzt, improvizációt és saját kompozíciókat több formációban. A Zürichi Pedagógiai Főiskola docense. Mint meséli, Bartók vendégeskedett nagymamájánál, aki dalénekesnő volt Schaffhausenban. Azzal dicsekedhet, hogy Bartók játszott azon a zongorán, melyet az énekesnő-nagymamától megörökölt!
A Trio Blaubart CD-je 2014-ben jelent meg a Radio SRF 2 – a Svájci Közszolgálati Rádió Kulturális Adójának támogatásával. A fenti ismertetőnek a a Fidelio-hu-n megjelent, Szőke Cecília által készített interjú szolgált alapul.
A koncert létrejöttét Szőke Cecíliának köszönjük!

Belépődíj: 1.500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2016 szeptember 03

Részletek

Dátum: 2016. 09. 03.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: