DZSEMBORI (2. ÉVAD)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DZSEMBORI (2. ÉVAD)

JAN SVERÁK: OLAJFALÓK, AKKUMULÁTOR 1.

 

 

Olajfalók (Ropáci) – 20 pecnyi időtartamú, 1988-ban készült csehszlovák áldokumentumfilm. Valójában egy zseniális környezetvédelmi mű, mely a társadalmi közönyt és tétova tájékozatlanságot gúnyolta ki. A film szereplői (egy kutatócsoport) felfedeznek egy új állatfajt, ami a föld mélyén levő kőolajjal táplálkozik. Követik az olajfalót! Egy lepusztult cseh bányavidéken, egy bányában találnak rá, amint éppen egy szállítószalagon ülve utazgat, a bánya egyik feléből a másikba. Filmre veszik, s elfognak egy fiatal példányt. Amikor megtalálják, kihozzák a lápból és vizsgálni kezdik. A kis állat ekkor rosszul lesz, lassul a légzése, a kutatók ekkor jobb híján a terepjárójuk kipufogó csövéhez teszik és onnan lélegeztetik. A kutatók rájönnek, hogy az újonnan felfedezett lény szénmonoxid-alapú légzéssel él…

Akkumulátor 1. – színes, cseh vígjáték, 102 perc, 1994, rendező: Jan Svěrák, forgatókönyvíró: Jan Svěrák, Zdenek Sverák, Jan Slovák, zeneszerző: Ondrej Soukup, Jiří Svoboda, operatőr: F. A. Brabec, szereplők: Petr Forman (Olda Soukup), Edita Brychta (Anna), Zdenek Sverák (Fisarek), Bolek Polívka (Slezak), Markéta Frösslová (Anicka), Jr. Rudolf Hrusínský (Pitrysek)

Jan Sverák , a csehek Spielbergje, főiskolai vizsgafilmként készítette el az Olajfalókat, de az ő nevéhez kapcsolódik minden idők legnagyobb költségvetésű cseh filmje, az Akkumulátor 1. létrejötte is, ami hazájában egyúttal 1994 legnézettebb filmje volt. Egy szép nyári napon Soukup urat, aki a lányokkal szemben félénk és tartózkodó, lencsevégre kapja a televízió. Másnap nincs se kedve, se ereje felkelni, egész nap csak a tévét bámulja, míg egy nap arra nem eszmél – illetve nem eszmél -, hogy egy mentőautóban robog a kórház felé, mert haldoklik a végelgyengüléstől. Mikor már semmi jó nem látszik ki a paplan alól, megjelenik egy kissé fura öregúr, Fisarek, és furcsa teóriájával zavarja meg a haldokló kedvtelenségét. Szerinte Soukup erejét a televízió szívta ki… A film számos nagyjelenete közül az egyik legzseniálisabb, amikor betegünk tévé távirányítót vásárol, de az összes fajtához ám!, meg persze elemet, és minimál Rambóként küzd pisztolyként és gépfegyverként használva mindennapjaink legfontosabb kellékét (a távirányítót), a TV átkos támadásaival szembe. (Dyga Zsombor)

Pacurofagus oxitoxicus TééééééVéééééé…..

 

Menü: Tavaszváró hajtogatott hajdina színes zöldségekkel, és ízes

tormástúrókrémmel kísérve

Belépődíj: 900 Ft (mozijegy) 600-900 Ft (kajajegy – mennyiségtől függően)

Jegyszedő: Flóra Petovská

2010 január 15

Részletek

Dátum: 2010. 01. 15.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: