ELLENLÁBAS (irodalmi ellenkezések)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELLENLÁBAS (irodalmi ellenkezések)

Szeptember 23. szerda 19.00 ELLENLÁBAS (irodalmi ellenkezések)

Benedek Anna és Tamás Zsuzsa sorozata –

KINEK ÖREG A HEGEDŰJE?

Vendégeink lesznek: KARAFIÁTH ORSOLYA és BAJTAI ANDRÁS

Fotó: Deák László

Az irodalmi közélet nagyobb részt nem a borítók között zajlik. Beszélgetések és kötetbemutatók hol baráti, hol ellenvéleményektől hangos légköre bizonyítja, hogy mindannyian kíváncsian lesünk bele a másik – a barát, az ellenfél, a kolléga vagy épp a telekszomszéd – fazekába. Ki kinek a köpönyegéből, cilinderéből bújt elő, ki hogyan látja az őt körülvevő világot és a kortársakat, mit tekint mércének, követendő példának…

Mit főztél mára? – kérdezzük az Ellenlábas beszélgetéseire meghívott irodalmároktól, abban a reményben, hogy hosszú, tartalmas és legfőképp barátságos “szakácspárbaj” szemlélői, résztvevői és alakítói lehetünk.

A kortárs magyar líráról szólva manapság két költői nyelvet szokás elkülöníteni. Az egyiket Kovács András Ferenc nevével fémjelzik, és Karafiáth Orsolyát, illetve Varró Dánielt tekintik fiatal beszélőinek, gyakran dallamra építő, szerepjátszó szövegekkel.

A másikat Kemény István felől eredeztetik, de sokan mások is felsorolhatóak lennének e helyt. Mindenestre az utóbbi évek út- és hangkereső fiataljainak is anyanyelve ez.

Az első két ellenlábas

„Az elmúlt évek sikeresebb költői kísérletei, úgy tűnik, a tömbösödéssel oldották meg (vagy odázták el) a jó vers mibenlétére vonatkozó kérdést. Ciklusnyi, kötetnyi terjedelemben határozottabbnak tűntek a válaszok, akár Varró Dániel és Karafiáth Orsolya, akár Térey János és Orbán János Dénes, akár Csehy Zoltán vagy Lövétei Lázár László műveit nézzük” – írta Balázs Imre József az Egészrész (Fiatal költők antológiája) kapcsán (lásd: http://muut.hu/korabbilapszamok/006/bij.html).

Kétségbe vonható-e az egyik vagy a másik költői nyelv érvényessége? Értik-e, olvassák-e egymást a markánsan különbözők? Van-e, lehet-e átjárás e nyelvek között alkotóként, olvasóként?

A kérdéseket nem odázzuk tovább, a válaszokat Karafiáth Orsolya és a Betűember című második kötetével jelentkező Bajtai András segítségével keressük.

Belépődíj: 300 Ft (mely a büfében elkölthető)

2009 szeptember 23

Részletek

Dátum: 2009. 09. 23.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: