ELŐHÍVÁS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS

PETŐFI SÁNDOR: ÚTIRAJZOK
című kötetéről beszélget a sorozat négy állandó szereplője: Tóth-Czifra Júlia, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás


Petőfi Sándor Útirajzok című kötetével folytatódik az Előhívás. Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia.
RÉSZLET A KÖNYVBŐL:
„Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy segédszerkesztő, ki diszes hivatalába bele unván, utazni ment. Nem titok, hát kimondom, hogy ez a segédszerkesztő én voltam. Történt az indulás ápr. 1. 1845. A pest-eperjesi gyorsszekeren. Ezt csak azért mondom el, nehogy valaki azt gondolja, hogy saját alkalmatosságomon utaztam légyen. Nem tartok ekvipázst. A bucsú estéjét vagyis éjszakáját nagyszerűen vigadva töltém a „Vadászkürt”-ben pajtásaimmal.
Verset is csináltam erre az alkalomra, melyért az illetők közül egy pár bosszankodott, sőt meg is haragudott, hogy őket pajtásomnak nevezem, s nem barátoknak. Most is csak azt mondom, kedves pajtásaim, hogy tempi passati, mikor én valakinek barátja voltam… tudni való azért, nem hiszem, hogy nekem barátom legyen. A Csizió is megjövendölte, hogy nem leszek szerencsés a barátságban… pedig ez nem hazud; azt is megmondta, hogy híres ember leszek.”
AZ ÚTIRAJZOKRÓL:
“Petőfi Sándor 1845-ös és 47-es utazásai örökre emlékezetesek maradnak: a költő nemcsak verseiben, hanem útirajzaiban is megörökítette őket. Ez utóbbiakban – a korabeli magyar próza legszebb lapjain – egyszerre találunk lírától izzó, lelkesült tájleírásokat és a magyar viszonyok, a műveletlenség és parlagiasság hol incselkedően kedves megcsipkedését, hol indulatos ostorozását. Az Útirajzok lapjain egyúttal szeretetre méltó önarckép is bontakozik ki: egy zsenialitásának és szenvedélyeinek tudatában lévő, boldog fiatal költő személyiségének megannyi közvetlen megnyilvánulása.” – olvasható a Helikon 1987-es, Steinert Ágota utószavával megjelent kiadásban.
A KÖNYV KELETKEZÉSÉRŐL:
Vahot Imre lapjában, a Pesti Divatlap 1845. március 30-i számában a következő rövid közlemény jelent meg: “Petőfi Sándor, felhagyván a lapunk mellett ügyesen viselt segédi hivatallal, miután lapunk számára levétettük arcképét, s egy egész évnegyedre ellátott bennünket jeles verseivel, e napokban elhagyja a fővárost. Helyébe a már néhány csinos dolgozataiból ismeretes Kolmár József jött lapunkhoz. Sok szerencsét kívánunk az elutazandó géniális költő kalandoros életéhez.”
Az Előhívás sorozatban havonta egyszer, hónap közepén, szerdán 19 órától Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélget a Nyitott Műhelyben.


2018 márciusban lett 10 éves az Előhívás!

Az Előhívás 2018-2019-es szemeszterének további könyvei:
Lengyel Balázs: Két Róma
(Jelenkor, 2018)
Justh Zsigmond: Az utazás filozófiája
(Kortárs-OSZK, 2013)
Kukorelly Endre:
Rom (Kalligram, 2006)
Krasznahorkai László: Az urgai fogoly
(Magvető, 2004)
Kortárs írók Berlinben – Darvasi László, Parti Nagy Lajos és Földényi F. László
berlini feljegyzése
Az Előhívás sorozatban havonta egyszer, hónap közepén, szerdán 19 órától Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélget a Nyitott Műhelyben.
A dátumok: 2018. november 14., december 5., 2019. január 9., február 13., március 13., április 10., május 8., június 12.
Esőnap nincs, de a változtatás jogát fenntartjuk!
Az Előhívásról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/elohivas
A Litera és a Nyitott műhely másik sorozatáról, az Írómoziról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
Litera – az irodalmi portál * http://www.litera.hu/ * litera@litera.hu

A program az NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2019 február 13

Részletek

Dátum: 2019. 02. 13.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: