ELŐHÍVÁS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS

LENGYEL PÉTER: NYÁR
– beszélgetőtársak: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György –

Lengyel Péter első megjelent szövegéről diskurálnak a beszélgetés résztvevői. A Nyár először 1965-ben jelent meg. Először a Két sötétedés című kötetbe (1967, Magvető) került be, majd a Rondó címűben is olvasható volt (1982, Szépirodalmi). Az Előhívás a tervek szerint foglalkozik még az első, Citroën DS 19 című novellával is (megjelent: Rondó, 1982; Novellisták könyve, 2005, Noran), valamint a tíz évig késleltetett, ’70-ben írt, de csak 1980-ban megjelent Mellékszereplők című kötettel, amely a Molyoldalán olvasható.
“Olvassuk csak el a Nyár néhány jellemző sorát: ‘Másnap aztán elment Lillafüredre, az országúton, nyolc kilométert. Csak a botot vitte, és jó ütemben haladt végig. Üres volt az országút, magas sziklafallal egyfelől. Egy helyen cigánycsalád ült az út melletti tisztáson, pislogó, füstölgő tűzrakás mellett, ettek, őt nézték. Déltájban ért be, vasárnap volt, az üzletek zárva, kirándulóbuszok, rengeteg ember. Nézelődött, leült a parkban a napon, és kivett egy csónakot is egy félórára, evezett a délutáni szűrt napfényben, elment a tó néptelen túlsó végébe, ahol behajlik a sziklafal a borzongó víz fölé, aztán jókor elindult vissza a turistaházba.’” (Rónay László: Lengyel Péter: Rondó)

 

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György az új szériában kortárs szerzők pályakezdésével és első publikációival foglalkozik.
Az ELŐHÍVÁSRÓL részletesen a Literán.
Az est a NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2013 december 11

Részletek

Dátum: 2013. 12. 11.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: