ELŐHÍVÁS – INDULÓ LAPSZÁMOK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – INDULÓ LAPSZÁMOK

NAPPALI HÁZ
– beszélgetőtársak: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György –

A Nappali ház 1989-1999 között, tíz éven át negyedévenként megjelent művészeti és irodalmi szemle volt. 1989-ben két száma jelent meg, júniusban és októberben, 1999-ben egy angol és német nyelvű nyári folyóiratszám. Szerkesztői: Babarczy Eszter, Eperjesi Ágnes, Hévizi Ottó, Hübner Teodóra, Károlyi Csaba, Kurdi Imre, Orsós László Jakab, Szijj Ferenc, Sebők Zoltán, társszerkesztők: Beck András, Szőke Annamária. „Nagyjából köthető… a hatvanas években született nemzedékhez, ám az évjárat címkéje nélkül képviselte a kor úgynevezett újérzékenységét. Könnyed, fürge átjárásokkal a különböző művészeti ágak között, konstruált viták nélkül is érvényesülő diskurzuskészséggel, a megjelenés, tördelés műtárgyként élvezhető szépségével és mozgalmasságával.” (RJT)


A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának új évadában Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György a rendszerváltás környékén induló, máig nagyhatású folyóiratok első lapszámaival foglalkozik.
A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás eddigi tizenkét évadában, hat év alatt (2008-tól 2014 tavaszáig) összesen 54 beszélgetésre került sor a Nyitott Műhelyben
A most következő két új szériában a rendszerváltás táján, a 80-as évek végén és a 90-es évek elején született, ezekben az időkben aktív, sokféle ízlést képviselő, gondolatformáló, mára többnyire megszűnt vagy átalakult, de mostanáig nagy hatású irodalmi folyóiratok induló lapszámaival foglalkozunk. A vállalkozás hiánypótló, ugyanis ezeknek a szellemi műhelyeknek tevékenysége és hatása jobbára a mai napig feltáratlan.
Az egyes beszélgetésekre meghívást kapnak a folyóiratok induló számainak szerkesztői.
Előhívás dosszié:
http://www.litera.hu/dosszie/elohivas
A program az NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2014 november 12

Részletek

Dátum: 2014. 11. 12.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: