ELŐHÍVÁS – PÁLYAKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – PÁLYAKEZDÉSEK, ELSŐ MEGJELENÉSEK

A sorozat farsangi kiadása KERTÉSZ IMRE pályakezdésével, Csacsifogat című vígjátékával és a Gályanapló korai bejegyzéseivel foglalkozik
– beszélgetőtársak: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György –

“Nem túlságosan előkelő zenés bohózatot írt 1959-ben a nem túlságosan előkelő, hakniszámba menő Pest megyei Petőfi Színpad céhből kiszorultjainak Fényes Szabolcs muzsikájával. Csacsifogat darabjának címe. Szívélyes fogadtatásra talált. Bekerült a Jókai téri Fővárosi Kis Színpadra, a Vidám Színpad kamarájába (1963). Körbeutazta a Csacsifogat a vidék valamennyi színpadát. Szegedi címváltozata: A szerelem nem válóok (1962). A zenés vígságokra fogékony József Attila Színház két zenés vígjátékot is adott Kertésztől: Bekopog a szerelem (1960) és Cyrano házassága (1963). Előbbit Horváth Jenő, utóbbit Fényes Szabolcs zenéjével, G. Dénes György, illetve Szenes Iván dalszövegeivel” – írja Molnár Gál Péter Kertész színpadi előéletéről a Beszélőben.
A Csacsifogat előadásairól az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adattárában olvashatnak.
A Gályanaplót a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán találják.
Az esemény a Facebookon.
A sorozat folytatódik. 2014. március 12-én, április 9-én, május 14-én és június 11-én is egy-egy jelentős kortárs szerző pályakezdése lesz a téma a Nyitott Műhelyben. A részletes programról később tájékoztatjuk olvasóinkat.
Az Előhívásról bővebbet dossziénkból tudhat meg.

 

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György az új szériában kortárs szerzők pályakezdésével és első publikációival foglalkozik.
Az ELŐHÍVÁSRÓL részletesen a Literán.
Az est a NKA és a Summa Artium támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2014 február 12

Részletek

Dátum: 2014. 02. 12.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: