ERIC ROHMER 100

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ERIC ROHMER 100

A Francia Új Hullám Filmművészeti Szakkönyvtár és Könyvkiadó, a Szerzői Filmklub, valamint a Nyitott Műhely a francia új hullám tudós “mesemondójának”, Eric Rohmernek (1920-2010) a 100 éves születési és halálának 10. évfordulójának a tiszteletére bemutatja (stílusosan) a mester utolsó filmjét:

ASTRÉE ÉS CÉLADON SZERELMEI
– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –

A Rohmer-filmekben sokat beszélnek. A Rohmer-filmekben nem történik semmi. De Rohmer ars-poeticája hivalkodóan nagyratörő. „Olyan dolgokat akarok megmutatni a filmvásznon, melyeket filmre-vihetetlennek ítélnek, olyan érzelmeket ábrázolni, melyekről azt tartják, lehetetlen a megelevenítésük, hiszen túl mélyen rejlenek a tudat börtönében” – írja. /…/
Ha valaki ma, távol Franciaországtól, vagy évtizedek, netán még több idő múlva mikroszkopikusan hiteles, röntgen- vagy hologram-hitelű rajzra kíváncsi a hetvenes-nyolcvanas évek francia társadalmának egy szeletéről, ezt csak Rohmer filmjeiből kaphatja meg. Azt fedezheti majd fel, amit semmiféle tudományos könyvből, korrajzból, de a korszak egyetlen más játékfilmjéből sem lehet rekonstruálni. A mindennapi élet, a másodpercek gesztus- és szórendjét. A francia bennszülöttek életmódját. Hogyan lépnek be valahova, milyen módon üdvözlik egymást, hogy ülnek le és hogy állnak fel, milyen szavakkal és mimikával veszekednek vagy békülnek ki, a sálat hogy kötik, a kabátot hogy veszik fel, hogyan adnak át egy ajándékot, mikor nevetik el magukat. Többkötetes lexikonba nem fér be, mennyi mindent. Ezeknek a lényegtelennek látszó apróságoknak a lenyűgöző hitelű rengeteg szálából szövődik az a finom lélektanú filmszövet, amely életművét alkotja. Hibátlan ez a szövet. Folt nincs rajta, szála nem feslik fel. Könnyed, lebegő: csak az értéke súlyos.
Rohmer film-füzére napjaink feledésre ítélt semmiségeinek nagy enciklopédiája. Ma lélektanának pontos bája bűvöl el. Holnap talán dokumentumértéke válik fontossá.
Bikácsi Gergely: Eric Rohmer / A rejtőzködő kamera (Filmvilág, 1986/5)

Astrée és Céladon szerelmei /Les Amours d’Astrée et de Céladon/, francia-olasz-spanyol romantikus dráma, mf., 2007, 109 perc, rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, zeneszerző: Jean-Louis Valéro, operatőr: Diane Baratier, producer: Françoise Etchegaray, Jean-Michel Rey, vágó: Mary Stephen, szereplők: Andy Gillet – Céladon, Stéphanie Crayencour – Astrée, Cécile Cassel – Léonide, Véronique Reymond – Galathée, Jocelyn Quivrin – Lycidas
Eric Rohmer utolsó munkája, az Astrée és Céladon szerelmei bemutatását követően a Velencei Filmfesztiválon 2007-ben azt nyilatkozta, hogy vissza szeretne vonulni.
A gallok földjén, a druidák idejében járunk. (Eric Rohmernek volt egy korábbi filmjei is: Perceval, a gall (1978) címmel.) A pásztorregény főhőse, Astrée (Stéphanie Crayencour), a szőke szépség elűzi szerelmét, Céladont (Andy Gillet), mert egy mulatság alkalmával észreveszi őt egy másik lánnyal… Mivel nem tudja bebizonyítani igazát, Céladon a folyóba öli magát. Mindenki a lányt hibáztatja, miközben ő folyamatosan a szerelmét siratja. Nem tudja, hogy Céladon mégsem halt meg, mivel három nimfa megmentette. Viszont a többi lány ott akarja tartani, míg egyikük meg nem érti, hogy mi is az a “szerelem”, és kimenti a fiút… A két fiatal egymásra találásának meséje az ókori bukolikus irodalom reneszánszon átszűrt érzelemvilágát idézi, melyhez Rohmer számos művészettörténeti utalást társít.

* * *
Tervezett program (a változtatás jogának fenntartásával):
Október 2.
November 6.
December 4.
2021:
Január 8.
Február 5.
Március 5.
Április 2. vagy 9.
Május 7.
Június 4.
Belépődíj: 1.000 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2020 szeptember 04

Részletek

Dátum: 2020. 09. 04.
Időpont: 19:00 - 22:00