HÁROM NAPOS ÉSZT FESZTIVÁL

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

HÁROM NAPOS ÉSZT FESZTIVÁL

/első nap/

 

ESTOFILIA

– észt zene, irodalom, film, kövek mesék és tengerzúgás a Nyitott Műhelyben –

 

Kép Fred Jüssi kiállításából

 

17.00 MEGNYITÓFred Jüssi: Kőminták (fotókiállítás)

Fred Jüssi erdő- és mocsárjáró, természetfotós, természetfilozófus, rádióműsorok és hangfelvételek készítője, könyvek szerzője. “Az észtek számára ő egyfajta kapu a természetbe, egy nyugodtabb és minden művitől mentes létezésbe. Valaki, akit nem ismersz, de jó ismerősöddé beszélte, írta, közvetítette magát. Mintha mindig is melletted lett volna. Egy lassú hang a rádióban, aki előtt és mögött madarak füttyentenek. “ (Lauri Sommer költő)

A kiállításon Észtországban, Finnországban, Izlandon és Norvégiában készült fotókat láthatunk.

18.30 Laura Junson – Kristjan Mazurtchak – Erko Niit Trió

Laura, Erko és Kristjan barátok, tavaly nyár óta zenélnek együtt. Saját bevallásuk szerint mindhárman ugyanolyan romantikus alkatúak, így könnyen megtalálták a közös hangot. Laura (ének, gitár) gyermekkora óta foglalkozik énekléssel, számos zenei projektben részt vett. Erko (ének, gitár) a legendás észt gitáros, Tiit Paulus óráin kapta az indíttatást. Jelenleg mindketten a Viljandi Kulturális Akadémia hallgatói. Kristjan (szaxofon) jó ideje tevékeny szereplője az észt jazz-színtérnek. Játékán érződik a szoros kapcsolat a természettel. Saját együttese, az Arcticum tavaly indította el Nordic Secrets című audiovizuális projektjét. A trió nemrég megjelent debütáló albuma anyagát mutatja be, észt nyelvű és észt hangulatú dalokat. Őszi romantika, gyertyafényes esték meghitt hangulata, együtt álmodozás…

www.myspace.com/laurajunson

http://www.myspace.com/kristjanmazurtchak

http://www.myspace.com/erkoniit

19.30 Arvo Pärt 75Dokumentumfilmek a világhírű észt zeneszerzőről

“Nem tudom jóleső borzongás nélkül felidézni az Arvo Pärttel töltött öt évet. Róla beszélve szinte elkerülhetetlen az ellentmondások örvénye: könnyű kijönni vele/nehéz kijönni vele; hatalmas monolit szobor/csendes, szerény ember. Személyisége paradox módon újszerű és mély egyszerre. Ezek az alapvető jellemvonásai. Pusztán az, hogy vele vagy, megváltoztatja az életedet: derűvel gazdagítja, de egyben bonyolulttá is teszi. Ha nem vagy vele, egyszerűbb az életed, csakhogy a derű is hiányzik belőle.” (Dorian Supin, a dokumentumfilmek rendezője)

20.30 És lőn este és lőn reggel (1989, 58 perc)

A dokumentumfilm családja körében, a természetben és dolgozószobájában, munka közben mutatja be a zeneszerzőt. Betekintést ad a próbafolyamatok alakulásába (The Hilliard Ensemble/Western Wind Choir/Paul Hillier), és a Jan Garbarekkel közös stúdiómunkába is. Komoly hangvételű interjúk és zenemű-részletek váltakoznak humoros jelenetekkel: láthatjuk Pärtet bolondozni és megtudhatjuk, milyen választ ad a német “utca embere” az “Ismerti Ön Arvo Pärtet?” kérdésre. A filmben felhasznált zeneművek: Credo, Festina lente, Miserere, Tabula rasa, Aetos, Cantus, Pari intervallo.

 

A programokra a belépés díjtalan.

2010 november 26

Részletek

Dátum: 2010. 11. 26.
Időpont: 17:00 - 19:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: