HÁROM NAPOS ÉSZT FESZTIVÁL

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

HÁROM NAPOS ÉSZT FESZTIVÁL

/második nap/

 

ESTOFILIA

– észt zene, irodalom, film, kövek mesék és tengerzúgás a Nyitott Műhelyben –

Hedvig Hanson és Andre Maaker

 

15.30 Virtuális piknik Észtországban – hagyományos észt ételekkel.

A természet illúzióját Fred Jüssi vetített fotói és hangfelvételei teremtik meg.

Játéksarok – nem csak gyerekeknek

17.00 MESE – EE /Lengyel Tóth Krisztina észt népmeséket mond – felnőtteknek./

„Somogyból származó budapesti tanár vagyok, néhány évig éltem Észtországban is. Ekkoriban egy őszi délután fölhívott Piret Päär észt mesemondó, hogy nem lenne-e kedvem magyar mesékről beszélni, magyar meséket mondani észteknek. Volt kedvem. Így kezdődött. Aztán folytatódott. Mióta visszatértem Magyarországra, hol mesét mondok, hol az észtekről beszélek. Itt és most összetalálkozott ez a két dolog az észt népmesék képében. Szeretném, ha ebből a kacsalábon forgó világból nem tűnne el az eleven szó, s az sem felejtődne el, milyen jó szabadon és egyszerűen benne lenni a mesei világban. Ezért mesélek és mesét hallgatok, ha tehetem.”

18.30 Hedvig Hanson és Andre Maaker

Különleges élményre számíthat a közönség ezen az estén – nem csak azért, mert észt jazzt még soha nem hallhattunk a Nyitott Műhely falai között, hanem mert Hedvig Hanson rendkívül szuggesztív és karizmatikus előadó. Hedvig az egyik legnépszerűbb észt énekesnő, munkásságáért számos elismerésben részesült. 1997 óta kilenc albuma jelent meg, stílusát a klasszikus zene, jazz, rythm&blues, soul és a népzene felől érkező hatások alakították. Érzékenység, spontaneitás, líraiság, őszinteség, tisztaság – ezekkel a jelzőkkel illetik előadásmódját a kritikusok. Andre Maaker gitárossal hét éve zenélnek együtt duóban, illetve különböző formációkban. A Nyitott Műhelyben saját szerzeményeit és észt szerzők dalait énekli, de néhány népdalfeldolgozás is helyet kap a műsorban.

http://www.estmusic.com/index.php?013103596

http://www.estmusic.com/index.php?0113372123250

http://www.estmusic.com/index.php?0113372123310

20.30 Arvo Pärt 75 – 24 prelűd egy fúgához(2002, 87 perc)

24 pillanatkép Arvo Pärt életéből és munkásságából. A film annak megértéséhez próbál segítséget adni, hogy egy művész “titka” nem “kérdések és válaszok”, hanem beleélés, közös alkotómunka, a folyamatban való részvétel segítségével fejthető meg. Ám ez is csak részleges megfejtés, és ez így van rendjén, mert valami titoknak mindig maradnia kell. Minimalizált, félig kimondott érzéseket hallhatunk, és ez teljes kimondásra, megválaszolásra, végiggondolásra késztet bennünket. Nincs kitől kérdezni, és a válaszokat is önmagunkban kell keresnünk. A film csupán lehetőséget ad arra, hogy megérezhessünk valamit Arvo Pärt világából.

A filmben az alábbi művekből hangzanak el részletek: My Heart’s in the Highlands; Sarah was Ninety Years Old; Für Alina; Cecilia, vergine romana; Orient & Occident; Fratres; Annum per Annum; Tabula Rasa; Pro et Contra; Como anhela la cierva

A programokra a belépés díjtalan.

2010 november 27

Részletek

Dátum: 2010. 11. 27.
Időpont: 15:30 - 17:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: