ÍR, SKÓT KÖLTÉSZETI EST

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍR, SKÓT KÖLTÉSZETI EST

A LEGFINOMABB FÁTYOLSZÖVET
– házigazda: az Eclectica Acoustic Trio –

Március 20-án a budapesti NYITOTT MŰHELYBEN zenés irodalmi estet tartanak az írek védőszentjének, Szent Patriknak (kb. 387 – kb. 460 [az ír hagyomány szerint 493]) halálévfordulójára emlékezve. Az est megálmodói és egyben főszereplői Szemerédi Bernadett színművész és Szathmáry Melinda zenész-komponista, aki az ECLECTICA Acoustic Trio nevű formációval lép ezennel színpadra.
Az eredetileg katolikus ünnepnek ismert Szent Patrik Nap a Föld számos pontján szétszóródott írek összetartozásának, és nemzeti öntudatuk erősítésének, megélésének napja, amely Írországban nemzeti ünnep. Magyarországon 20 éve tartanak zenés és összművészeti fesztiválokat a walesi születésű pap tiszteletére, aki a Zöld Szigetre elvitte annak idején a kereszténységet. A március 16-i héten komoly programsorozat adózik főváros szerte Szent Patriknak, amelynek egyik kiemelkedő darabja a Nyitott Műhelyben megrendezendő zenés irodalmi est.
A „Legfinomabb fátyolszövet” címet viselő másfél órás összeállításban megelevenedik az ír és skót balladaköltészet színe-java, ezen felül prózai és lírai szemelvényeket, ismert és ritkaságnak számító költeményeket hallhatunk a középkortól egészen a XX. századig Szemerédi Bernadett színművész szuggesztív és rendkívül sokszínű tolmácsolásában, aki nem „csupán” a próza hanem a muzsika világában is felettébb otthonosan mozog. Az egyes részeket a különféle korszakokhoz és témakörökhöz hű tradicionális és szerzett zene kíséri Szathmáry Melinda és az ECLECTICA Acoustic Trio (Dévényi Zoltán – gitár; Szabó Dániel – barokk és ír furulyák,mandolin; Szathmáry Melinda – ének, gitár)  jellegzetes előadásában.
A fellépőkről:
Szemerédi Bernadett – 1988-ban született Zentán, 2012-ben végzett a Pesti Magyar Színiakadémián Végh Péter, Szélyes Imre és Őze Áron osztályában. Játszott és játszik a Pesti Magyar Színház, a Rock- és Musical Színház, a Budaörsi Latinovits Színház és a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadásaiban – prózai és énekes, hangszeres szerepekben egyaránt. A FARM 11 nevű improvizációs színházi csoport tagja. Gyermekkora óta foglalkozik zenével (énekel, hegedül) és versírással. Egy partiumi árvaház, a bélfenyéri Szent Miklós Gyermekotthon pártfogója.
ECLECTICA Acoustic Trio – Az ECLECTICA együttes 2000-ben alakult, kezdetben trióként, majd nem sokra rá hatfős zenekari formában működött. Vezetője Szathmáry Melinda énekes-gitáros, aki több mint fél évtizeden át volt a Szent Patrik Napi Fesztivál szervezője Budapesten. A zenekari repertoár mindenkori kialakításakor a XVIII.- XX. sz.-i kelta és breton eredetű tradicionális népdalokra, csángó táncdallamokra, szufi énekekre és részben ezekből ihletet merítő saját szerzeményekre egyaránt hangsúly kerül. Mindez egy progresszívebb, modern, rockos, és jazzes stíluselemekből táplálkozó előadásmód és hangzásvilág köntösében jelenik meg, amely kezdetektől fogva az együttes védjegye.
Mostani, intim hangvételű műsorukban a Zöld Sziget igazi zenei csemegéiből válogattak rendhagyó és autentikus hangszerelésben is megszólaltatva a dalokat, „fülbemászó” tánczenéket, kiegészülve Szemerédi Bernadett varázslatos hegedűjátékával és Szathmáry Melinda saját szerzeményeivel.
Videók:Szemerédi Bernadett interjú:
https://www.youtube.com/watch?v=fZyxDaWCt8w
Virágot lehel a hajnal (dal):
https://www.youtube.com/watch?v=i1h56BqS_Mw
ECLECTICA:
Spancil Hill:
https://www.youtube.com/watch?v=P0mhhQvgdqc
Wind that shakes…:
https://www.youtube.com/watch?v=D6Y9pKpbH84
Hanganyag:
ECLECTICA:
The Beggarman (live at Fonó with Paddy McMullan):
https://soundcloud.com/eclecticaband/10-the-little-beggarman-live
Back to the Past (instrumental):
https://soundcloud.com/melinda-r-szathmary/eclectica-back-to-the-past
Belépődíj: 1.000 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2015 március 20

Részletek

Dátum: 2015. 03. 20.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: