IRODALMI OÁZIS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

IRODALMI OÁZIS

MIRŐL ÉS HOGYAN SZÓL A MODERN ÉS KORTÁRS SZLOVÁK PRÓZA?
– kerekasztal-beszélgetés néhány új antológiáról Balogh Magdolna, Csordás Gábor, Kiss Noémi, Németh Zoltán, Radoslav Passia, Marta Součková, valamint a kötetek fordítóinak és szerkesztőinek részvételével, a beszélgetést vezeti: Karádi Éva

Az év első Irodalmi Oázisa a Nyitott Műhelyben
A budapesti Szlovák Intézet irodalmi programsorozata, az Irodalmi Oázis 2017-ben is
folytatódik! Az idei év első Oázis estjére rendhagyó módon nem a Szlovák Intézet falai között kerül sor, hanem ezúttal a Nyitott Műhely (1123, Budapest, Ráth György u. 4.) változik át a szlovák irodalom kis szigetévé egy este erejéig.
Január 24-én a 2016-os Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelent két szlovák műveket tartalmazó antológia, a Modern Dekameron és a Férfi, nő, gyerek kerülnek reflektorfénybe. A 20. századi szlovák rövidpróza antológiája, a Modern Dekameron különféle irodalmi fejlődési irányzatokat mutat be (a realizmustól kezdve, az expresszionizmuson át egészen a posztmodernig), egyben a legjelentősebb szerzők (egyebek közt Božena Slančíková Timrava, František Švantner, Peter Pišťanek) kiemelkedő novelláinak tárháza. A Férfi, nő, gyerek – Mai szlovák történetek című antológia válogatás fiatal és közép generációs írók munkáiból. A könyv lehetővé teszi, hogy betekintést kapjunk a szomszédos ország irodalmának aktuális történéseibe, megmutatja az általános problémáit, és a domináns témákat.

Arról, hogy tulajdonképpen miről és hogyan szól a modern és a kortárs szlovák próza, az antológiák szerkesztői, Marta Součková és Radoslav Passia, Balogh Magdolna irodalomtörténész, Németh Zoltán, irodtalomtörténész, Kiss Noémi író, Csordás Gábor szerkesztő és kritikus beszélgetnek. A kerekasztal-beszélgetést Karádi Éva vezeti.
A kötetek, amelyek a Noran Libro kiadó gondozásában jelentek meg, a helyszínen megvásárolhatóak lesznek.
A belépés díjtalan.

2017 január 24

Részletek

Dátum: 2017. 01. 24.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: