ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

ARCHAIKUS TORZÓ / ANYASÁG / FEKETE VONAT – FORGÁCH ANDRÁS VÁLASZTÁSA
– a vetítést követően az íróval Szekeres Dóra, a litera.hu szerkesztője beszélget –


Fotó: Németh Dániel

Forgách András (Budapest, 1952) író, forgatókönyvíró, dramaturg, műfordító, egyetemi oktató. 1970-1976 között az ELTE BTK történelem–filozófia szakos hallgatója. 1976-1978 között a Katona József Színházban dolgozott, mint dramaturg. 1978-1980 között a Népszínház, 1980-1984 között pedig a Nemzeti Színház dramaturgja. 1984-től szabadfoglalkozású. 1995-1997 között az Új Színház illetve a Budapesti Kamaraszínház dramaturgja. 2010-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára dramaturg, 2015-től pedig forgatókönyvíró szakon. Novellákat, esszéket, kritikákat, rajzokat publikál.
Kötetei
Két dráma (dráma, 1991)
Valami Figaro-féle alak (esszék, 1993)
Aki nincs (regény, 1999)
Gonosz siker (esszék, 2000)
Bevilágítás (Szebeni Andrással, 2005)
Zehuze (regény, 2007)
12 nő voltam (novellafüzér, 2013)
Valami fiatal szélhámos (elbeszélések, 2015)
Élő kötet nem marad (regény, Jelenkor Kiadó, 2015)
Forgách András
, aki a Balázs Béla Stúdió (BBS) három filmjét (Dobai Péter: Archaikus torzó, Grunwalsky Ferenc: Anyaság, Schiffer Pál: Fekete vonat) választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Szekeres Dóra vezeti.
Vetítési idő: 31+41+38=110 perc.
Az Írómozi nevű írói filmklubban kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

Dobai Péter: Archaikus torzó – dokumentumfilm, fekete-fehér, 30 perc, rendező: Dobai Péter, operatőr: Koltai Lajos, vágó: Komlóssy Annamária, gyártásvezető: Onódi György, hangmérnök: Sípos István, gyártó: BBS
A film egy húsz év körüli fiatalembert mutat be, aki az életre való felkészülésre fizikumát fejleszti, és filozófiai műveket olvas. Hangos monológja és belső tartása ellenére az emlékek hatására összeroppan, felszínre kerül magánya. A film esettanulmány egy fiatalemberről, akinek extrém életvitele egy olyan életfilozófiai igénnyel fellépő program megvalósítása, amely – bár a társadalmi ellentmondások sajátos értelmezéséből indul ki – teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a társadalom konkrét lehetőségeit és igényeit, s amely ily módon zavartalanságában is életképtelenségre van ítélve. A film a pszichológiai megközelítés felől jut el a társadalmi összefüggésekig: a fiatalember nincs tudatában helyzete és programja lényegi konfliktusainak, ezt az alkotók sem tudatosítják benne. Életvitelének tarthatatlansága, látszatkiegyensúlyozottságának összeomlása ennek ellenére nyilvánvalóvá válik.
https://www.youtube.com/watch?v=hBRO723thOQ
http://bbsarchiv.hu/hu/film/archaikus-torzo-28

Grunwalsky Ferenc: Anyaság – dokumentumfilm, fekete-fehér, 41 perc, 1972, rendező: Grunwalsky Ferenc, operatőr: Grunwalsky Ferenc, vágó: Komlóssy Annamária, gyártásvezető: Rózsási György, Bajusz József, hangmérnök: Pintér György, gyártó: BBS
Egy árvíz sújtotta falu újjáépítése után az ott lakott huszonkét cigány családot nem akarja visszafogadni a magyar közösség. Ezt a feszültséget, s ezen túl a cigányok társadalmi és családi kapcsolatait mutatja be a film. Milyen mértékben tudatosítják önmaguk számára a különösen hátrányos helyzetű emberek (jelen esetben a cigányok) problémáikat, konfliktusai­kat? Egyáltalán: képesek-e és mennyire fölismeré­seiket fogalmilag megragadni és megfogalmazni?
http://bbsarchiv.hu/hu/film/anyasag-25

Schiffer Pál: Fekete vonat – dokumentumfilm, fekete-fehér, 38 perc, 1970, rendező: Schiffer Pál, operatőr: Andor Tamás, vágó: Rigó Mária, gyártásvezető: Breier György, hangmérnök: Wechter Ernő, gyártó: BBS
A Budapesten dolgozó Szabolcs megyei munkások kedvezőtlen életkörülményei, családi problémái, órákig tartó vonatozásai. Az ország különböző részein dolgozó, ingázó szabolcsi munkások helyzetével foglalkozik a film. Azt kutatja, hogy ez az életmód milyen következményekkel jár rájuk és a családjukra nézve.
https://vimeo.com/81268277
http://bbsarchiv.hu/hu/film/fekete-vonat-151
AZ ÍRÓMOZIRÓL BŐVEBBEN:
http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
LITERA: http://www.litera.hu/ – litera@litera.hu; litera2006@gmail.com
Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2017 január 25

Részletek

Dátum: 2017. 01. 25.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: