ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

CRISTIAN MUNGIU: DOMBOKON TÚL – TOMPA ANDREA választása
– a vetítést követően az íróval Nagy Márta Júlia, a litera.hu szerkesztője beszélget –

Tompa Andrea (Kolozsvár, 1971 ) író, színikritikus. 1990 óta Budapesten él. A Színház folyóirat főszerkesztője. 2009-2015 között a Színházi Kritikusok Céhének vezetője. Az ELTE Bölcsészkarán orosz szakon végzett. 2000–2008 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, 2005-től a Színház folyóirat szerkesztője, 2015-től főszerkesztője. 2008 óta tanít a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán. Megjelent kötetei: A hóhér háza (2010, 2015), Fejtől s lábtól (2013)

Dombokon túl /După dealuri / Beyond the Hills/ – színes, feliratos, román filmdráma, 150 perc, 2012, rendező: Cristian Mungiu, író: Tatiana Niculescu Bran, forgatókönyvíró: Cristian Mungiu, operatőr: Oleg Muţu, látvány: Călin Papură, Mihaela Poenaru, vágó: Mircea Olteanu, szereplők: Voichiţa – Cosmina Stratan, Alina – Cristina Flutur, pap – Valeriu Andriuţă, apácafőnöknő – Dana Tapalagă, Antonia nővér – Cătălina Harabagiu, Iustina nővér – Gina Ţandură, Elisabeta nővér – Vica Agache, Pahomia nővér – Nora Covali, Mr. Valerică – Dionisie Vitcu, tanár – Luminiţa Gheorghiu, Nuşu atya – Doru Ana
Alina és Voichiţa egy árvaházban lettek barátnők gyermekkorukban. Felnőve szeretőkké váltak, és bár korábban hűséget fogadtak egymásnak, Alina Németországban próbál új életet kezdeni. Egy idő után azonban nem bírja tovább, és visszamegy Moldáviába Voichitáért. Ő azonban időközben más elkötelezettséget talált, egy kolostorba vonult, és ott is akar maradni örökre. Vonakodva, de befogadják Alinát is pár napra a zárdába, mielőtt visszatérne Németországba. Hamar kiderül azonban, hogy elvei nem közösek az ott élőkével.
A filmről írták:
“A rothadási folytonosság az, ami összeköti Mungiu időben és térben is távoli történeteit, az a kis önzésekből és közepes közönyökből felépülő rendszer, amelyben nem gonoszságból történik meg a tragédia, hanem csak úgy, mint egy üzemi baleset. Intézetis lányok, nevelők, orvosok, rendőrök – a vesztestörténetek gyakori szereplőihez Mungiu hozzácsap még egy pópát, egy seregnyi apácát, sőt még egy ördögűzést is, és mégis maradtunk, ahol voltunk; a 4 hónap koleszában. Ennél kiábrándítóbb képet az új időkről ezer emberhalállal sem lehetne festeni.” (KG-, Magyar Narancs)
“Cristian Mungiu legújabb filmjében ismét a rendszernek kiszolgáltatott nők kapják a főszerepet, ám ezúttal az elnyomó hatalom nem a kommunista rezsim, hanem az ortodox egyház. Vagy mégsem.” (Bátori Anna, Prizma)
Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=PyW48vNp1Ok
Az eseményhez itt lehet csatlakozni a Facebookon.
AZ ÍRÓMOZIRÓL BŐVEBBEN.
A további események időpontja és a meghívott írók:

2016. október 26.: Szálinger Balázs
2016. november 30.: Bartók Imre
2017. január 25.: Forgách András
2017. február 22.: Grecsó Krisztián
Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2016 szeptember 28

Részletek

Dátum: 2016. 09. 28.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: